• China va începe în acest an proiectarea celei de-a patra etape a programului său de explorare lunară, a declarat duminică Wu Yanhua, vice-administrator al Administrației Naționale a Spațiului Chinei (CNSA).
  • Scopul major al programului lunar este de a efectua explorări științifice la polul sud lunar pentru a facilita construirea unei structuri de bază pentru o stație de cercetare lunară din regiune.
  • „Ar fi o stație științifică deschisă tuturor și condusă în mod deschis de diferite țări și organizații împreună”, a spus Wu pentru CGTN.

China va începe în acest an proiectarea celei de-a patra etape a programului său de explorare lunară, a declarat duminică Wu Yanhua, vice-administrator al Administrației Naționale a Spațiului Chinei (CNSA).

Chinezii vor să facă o bază lunară permanentă pentru studii și experimente, dar și un proiect de apărare a planetei noastre de asteroizi.

Wu a mai adăugat că dezvoltarea bazei lunare va fi un proces în trei etape, cu deschidere și cooperare internațională.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„În primul pas, sperăm să construim niște facilități necesare în 10 ani”, a explicat omul de știință. „În aproximativ 10 ani după prima etapă, căutăm să construim o stație științifică relativ completă, cu implicare din diferite țări, organizații, inclusiv participarea sectorului privat”, a mai adăugat Wu.

Reprezentantul CNSA a spus că a treia etapă a programului de explorare lunară va fi operarea, unde stația va oferi condiții științifice ideale pentru cercetătorii de la nivel mondial.

„CNSA a promovat întotdeauna deschiderea și cooperarea internațională”, a spus Wu. China a cerut tuturor țărilor să lucreze împreună pentru a construi o comunitate globală cu un viitor comun în spațiul cosmic”, a completat acesta.

Wu a împărtășit, de asemenea, cele mai mari descoperiri din misiunea Chang’e-5 și viitoarele eforturi lunare ale Chinei.

Una dintre principalele descoperiri ale misiunii Chang’e-5 este că partea apropiată a Lunii încă mai avea activitate vulcanică în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani”, a spus el.

Wu a spus că China pregătește misiunea Chang’e-6 pentru a afla mai multe despre Lună.

China construiește scut anti asteroizi

Pe lângă misiunile lunare, China plănuiește să construiască un sistem de apărare împotriva asteroizilor, care poate detecta asteroizii care ar putea lovi Pământul și să încerce să atenueze riscul unui eventual impact, potrivit CGTN.

Wu a explicat că CNSA intenționează să testeze sistemul până în 2025 sau 2026, încercând să monitorizeze îndeaproape un asteroid riscant și să-și schimbe ruta pentru a evita lovirea Pământului. Așadar, cu toate că NASA nu se teme de un potențial impact al asteroidului Apophis cu Pământul, chinezii par să aibă altă părere.