• Maria Stuart, regina Scoției, a fost închisă timp de 19 ani de către verișoara ei, Elisabeta I a Angliei, înainte de a fi decapitată.
  • În timpul captivității a scris zeci de scrisori codate, care au fost descifrate și care ne permit să completăm imaginea uneia dintre cele mai importante figuri istorice ale secolului al XVI-lea.
  • Majoritatea scrisorilor sunt adresate lui Michel de Castelnau de Mauvissière, ambasadorul Franței în Anglia și susținător al cauzei Mariei Stuart.

Maria Stuart, regina Scoției, a fost închisă timp de 19 ani de către verișoara ei, Elisabeta I a Angliei, înainte de a fi decapitată. În timpul captivității a scris zeci de scrisori codate, care au fost descifrate și care ne permit să completăm imaginea uneia dintre cele mai importante figuri istorice ale secolului al XVI-lea.

Revista de specialitate Cryptologia a publicat miercuri o lucrare în care informaticianul George Lasry, fizicianul Satoshi Tomokyo și muzicianul Norbert Biermann descriu cum au identificat cele 57 de misive din Biblioteca Națională a Franței și cum au descoperit cheia cu care Maria I a comunicat în secret cu susținătorii săi în urmă cu peste patru sute de ani. Monarhul catolic, perceput la acea vreme ca suveran legitim de către o parte a societății engleze, reprezenta o amenințare pentru verișoara sa, care finalizase reforma anglicană promovată de tatăl său, Henric al VIII-lea, ceea ce a dus la întemnițarea și, în cele din urmă, la execuția sa la vârsta de 44 de ani. Deși istoricii cunoșteau deja referiri la scrisori redactate de regina scoțiană în timpul detenției sale, până acum nu apăruseră astfel de referințe.

Au făcut acest lucru atunci când Lasry, Biermann și Tomokyo au dat peste o serie de manuscrise nesemnate și criptate în biblioteca franceză, a căror singură identificare în arhivă sugera că erau legate de Italia. Pe măsură ce au început să descifreze codul, cercetătorii au dat peste verbe și adverbe feminine, diverse mențiuni despre o captivitate și numele Walsingham, pe care l-au legat în curând de Francis Walsingham, mâna dreaptă a Elisabetei I și șeful rețelei sale de spionaj.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Convinși că nu aveau de-a face cu un document italian, ci cu corespondența pierdută a Mariei Stuart în limba franceză, ei și-au continuat munca până când au descifrat un total de 50.000 de cuvinte care au aruncat o nouă lumină asupra vieții monarhului.

Această descoperire este o senzație literară și istorică. Este fabulos, cea mai importantă descoperire despre Maria Stuart din ultima sută de ani”, a declarat pentru revista științifică John Guy, autorul unei biografii a reginei, publicată în 2004 și care a servit ca bază pentru un film regizat în 2018 de Josie Rourke.

Majoritatea scrisorilor sunt adresate lui Michel de Castelnau de Mauvissière, ambasadorul Franței în Anglia și susținător al cauzei Mariei Stuart. În ele, regina Franței pentru o scurtă perioadă, între 1559 și 1560, detaliază negocierile cu verișoara sa pentru a încerca să fie eliberată, pe care crede că Elisabeta I le-a condus cu rea-credință, își exprimă neîncrederea față de Walsingham și animozitatea față de Robert Dudley, favoritul suveranului englez. De asemenea, ele reflectă suferința ei în urma răpirii fiului ei, James, și sentimentul că a fost abandonată de Franța.

În lucrarea noastră oferim doar o primă interpretare” a scrisorilor, subliniază Lasry, lăsând istoricilor sarcina de a realiza o analiză mai aprofundată pentru a înțelege mai bine anii de captivitate ai Mariei Stuart”.