• Radarul care pătrunde la sol de la bordul roverului Mars Perseverance al NASA a confirmat că craterul Jezero, format de un impact meteoric antic chiar la nord de ecuatorul marțian, a adăpostit cândva un lac vast și o deltă a unui râu.
  • De-a lungul eilor, depunerea de sedimente și eroziunea în crater au modelat formațiunile geologice vizibile astăzi la suprafață.
  • Descoperirea sedimentelor de lac întărește speranța că ar putea fi găsite urme de viață în probele de sol și roci colectate de Perseverance.

Dacă viața a existat vreodată pe Marte, verificarea de către roverul Perseverance a sedimentelor lacului de la baza craterului Jezero întărește speranța că ar putea fi găsite urme în crater, scrie Scitech Daily.

Într-o nouă cercetare publicată în revista Science Advances, o echipă condusă de UCLA și Universitatea din Oslo arată că la un moment dat, craterul s-a umplut cu apă, depunând straturi de sedimente pe podeaua craterului. Lacul s-a micșorat ulterior, iar sedimentele transportate de râul care l-a alimentat au format o deltă enormă. Pe măsură ce lacul s-a disipat în timp, sedimentele din crater au fost erodate, formând caracteristicile geologice vizibile astăzi la suprafață.

Perioadele de depunere și eroziune au avut loc de-a lungul eonilor de schimbări de mediu, indică radarul, confirmând că inferențe despre istoria geologică a craterului Jezero bazate pe imaginile lui Marte obținute din spațiu sunt corecte.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

„De pe orbită putem vedea o grămadă de depozite diferite, dar nu putem spune cu siguranță dacă ceea ce vedem este starea lor originală sau dacă vedem concluzia unei lungi povești geologice”, a spus David Paige. un profesor UCLA de științe ale Pământului, planetare și spațiale și primul autor al lucrării. „Pentru a spune cum s-au format aceste lucruri, trebuie să vedem sub suprafață.”

Citește și