- Radarul care pătrunde la sol de la bordul roverului Mars Perseverance al NASA a confirmat că craterul Jezero, format de un impact meteoric antic chiar la nord de ecuatorul marțian, a adăpostit cândva un lac vast și o deltă a unui râu.
- De-a lungul eilor, depunerea de sedimente și eroziunea în crater au modelat formațiunile geologice vizibile astăzi la suprafață.
- Descoperirea sedimentelor de lac întărește speranța că ar putea fi găsite urme de viață în probele de sol și roci colectate de Perseverance.
Dacă viața a existat vreodată pe Marte, verificarea de către roverul Perseverance a sedimentelor lacului de la baza craterului Jezero întărește speranța că ar putea fi găsite urme în crater, scrie Scitech Daily.
Într-o nouă cercetare publicată în revista Science Advances, o echipă condusă de UCLA și Universitatea din Oslo arată că la un moment dat, craterul s-a umplut cu apă, depunând straturi de sedimente pe podeaua craterului. Lacul s-a micșorat ulterior, iar sedimentele transportate de râul care l-a alimentat au format o deltă enormă. Pe măsură ce lacul s-a disipat în timp, sedimentele din crater au fost erodate, formând caracteristicile geologice vizibile astăzi la suprafață.
Perioadele de depunere și eroziune au avut loc de-a lungul eonilor de schimbări de mediu, indică radarul, confirmând că inferențe despre istoria geologică a craterului Jezero bazate pe imaginile lui Marte obținute din spațiu sunt corecte.
„De pe orbită putem vedea o grămadă de depozite diferite, dar nu putem spune cu siguranță dacă ceea ce vedem este starea lor originală sau dacă vedem concluzia unei lungi povești geologice”, a spus David Paige. un profesor UCLA de științe ale Pământului, planetare și spațiale și primul autor al lucrării. „Pentru a spune cum s-au format aceste lucruri, trebuie să vedem sub suprafață.”
Citește și