• Rusia ajunge pe Lună pentru prima dată după aproape 50 de ani.
  • Soda va aluniza la polul sud.
  • Sonda va orbita în jurul Lunii, la 100 de kilometri de suprafaţa acesteia.

După aproape 50 de ani, Rusia ajunge din nou pe Lună. Agenţia spaţială rusă Roscos a anunțat că sonda Luna-25 a intrat cu succes pe orbita satelitului nostru și toate sistemele funcţionează normal, iar comunicarea cu aceasta este stabilă.

Lansarea sondei Luna-25 care a avut loc în noaptea dinspre 10 spre 11 august este prima misiune lunară pentru Moscova din 1976. La vremea aceea, URSS era pionier în cucerirea spaţiului. Sonda va orbita în jurul Lunii, la 100 de kilometri de suprafaţa acesteia, înainte de a aseleniza, lunea viitoare, la nord de craterul Boguslavsky de la Polul Sud al Lunii, potrivit agenţiei ruse. Este pentru prima dată când omul ajunge la polul sud lunar, aterizările de până acum petrecându-se la ecuator.

Care este misiunea sondei?

Sonda, care va rămâne pe Lună timp de un an, va avea misiunea de a preleva mostre şi de a analiza solul lunar. Misiunea este menită să dea un nou impuls sectorului spaţial rusesc, care se luptă de ani de zile cu probleme de finanţare şi scandaluri de corupţie. UE făcea parte din proiect dar s-a retras în momentul invadării Ucrainei de către Rusia

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rusesc în ciuda sancţiunilor, citând ca exemplu trimiterea primului om în spaţiu de către URSS în 1961, într-o perioadă de escaladare a tensiunilor dintre Est şi Vest.

Citește și: