• Un nou raport a arătat că fiecare creștere de un grad între 1,5°C și 2°C se traduce prin creșterea riscurilor climatice care vor avea un impact multidimensional asupra populației din Pacific.
  • Acest raport este printre primele care prezintă analize și recomandări bazate pe reziliență pentru a operaționaliza căile strategice privind schimbările climatice.
  • Evenimentul a servit drept platformă pentru a înțelege mai bine nevoile de integrare a adaptării la schimbările climatice și a rezilienței în planurile de dezvoltare.

O ediție subregională a raportului Asia Pacific Disaster Report 2022: Pathways for Adaptation and Resilience in the Pacific (Raportul privind dezastrele din Asia și Pacific 2022: căi de adaptare și reziliență în Pacific) a arătat că fiecare creștere cu un grad între 1,5°C și 2°C se traduce prin creșterea riscurilor de cicloane tropicale în statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS) din Pacific, cu o acoperire geografică extinsă și o intensitate tot mai mare, urmate de inundații și secete. Aceste riscuri climatice sporite vor avea un impact multidimensional asupra oamenilor, a mijloacelor lor de trai și a economiilor din Pacific.

Raportul, care se bazează pe cele mai recente dovezi științifice furnizate de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice, a fost lansat luni, în cadrul unui eveniment găzduit de Comisia Economică și Socială a Organizației Națiunilor Unite pentru Asia și Pacific (ESCAP), de Biroul subregional pentru Pacific al ONU pentru reducerea riscului de dezastre (UNDRR) și de Biroul coordonatorului rezident al ONU (UNRCO).

Acest raport este printre primele care prezintă analize și recomandări bazate pe reziliență pentru a operaționaliza căile strategice privind schimbările climatice și dezastrele descrise în Strategia 2050 pentru continentul albastru din Pacific, adoptată în iulie 2022.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Evenimentul de lansare a servit, de asemenea, drept platformă pentru a înțelege mai bine nevoile de integrare a adaptării la schimbările climatice și a rezilienței în planurile de dezvoltare, pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește promovarea strategiilor de adaptare la schimbările climatice și pentru a discuta despre modalitățile de consolidare a cooperării regionale și subregionale pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice.

La deschidere, UNRC ai și reprezentantul PNUD, Levan Bouadze, a remarcat: Analiza subregională adaptată, bazată pe reziliență, precum Raportul nostru Asia-Pacific privind dezastrele din 2022: căi de adaptare și reziliență în Pacific, care este lansat astăzi, este exact ceea ce ar trebui să dezvolte ONU pentru țările insulare din Pacific. Instrumentele și tehnologiile inovatoare sunt mijloacele esențiale, de la analiza riscurilor de ultimă generație la modelarea geospațială și utilizarea inteligenței artificiale și a învățării automate, a declarat secretarul executiv adjunct al CESAP, Kaveh Zahedi. El a subliniat, de asemenea, portalul Asia-Pacific Risk and Resilience Portal, lansat de CESAP anul trecut, ca fiind un ghișeu unic și ușor de utilizat, care permite factorilor de decizie politică să acceseze o gamă largă de date și informații științifice și instrumente pentru a lua decizii de politică în cunoștință de cauză privind riscurile.