• Schimbările în modelul și nivelul de expunere la lumină au consecințe biologice și comportamentale care pot duce la adaptări evolutive.
  • Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au explorat dacă variantele genetice introgresate
  • Ei au găsit multe variante introgrese cu efecte asupra preferinței de somn

O nouă lucrare de cercetare constată că materialul genetic de la strămoșii neanderthalienilor ar fi putut contribui la tendința unor oameni de astăzi, genul cărora le este mai confortabil să se trezească și să se culce mai devreme, scrie The Guardian.

Toți oamenii moderni din punct de vedere anatomic își au originea în Africa, în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, unde factorii de mediu le-au modelat multe dintre caracteristicile lor biologice. Cu aproximativ 70.000 de ani în urmă, strămoșii oamenilor moderni eurasiatici au început să migreze în Eurasia, unde au întâlnit noi medii diverse, inclusiv latitudini mai înalte, cu variații sezoniere mai mari în lumina zilei și temperatură.

Schimbările în modelul și nivelul de expunere la lumină au consecințe biologice și comportamentale care pot duce la adaptări evolutive. Oamenii de știință au explorat anterior evoluția adaptării circadiene la insecte, plante și pești pe larg, dar nu este bine studiată la oameni.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au explorat dacă variantele genetice introgresate – variante care s-au mutat de la neanderthalieni la oamenii moderni – au asocieri cu preferințele corpului pentru starea de veghe și somn, analizând câteva sute de mii de oameni de la Biobank din Regatul Unit.

Ei au găsit multe variante introgrese cu efecte asupra preferinței de somn și, cel mai interesant, au descoperit că aceste variante cresc în mod constant „dimineața”, tendința de a se trezi devreme. Acest lucru sugerează un efect direcțional asupra trăsăturii și este în concordanță cu adaptările la latitudine mare observate la alte animale.

Citește și