FOTO. Erupția unui vulcan din Islanda a provocat câmpuri de lavă și gaze toxice. Avertismentul dat de autorități

Erupția unui vulcan la sud de capitala Islandei, Reykjavik, a provocat mai mulți nori de fum într-o regiune cunoscută pentru câmpurile de lavă, vulcanii și activitatea geotermală. Oficiul Meteorologic Islandez (IMO) a declarat că erupția „minoră” a început luni în peninsula Reykjanes din Islanda, dar nu a fost emisă nicio cenușă și până în prezent nu a fost raportată nicio întrerupere pe aeroportul Keflavik din țară, relatează CNN.

OMI a spus că pe versanții muntelui Litli Hrútur există o fisură lungă de 200 de metri, „din care lava iese ca o serie de fântâni”.

Oamenii de știință avertizaseră despre posibile erupții după ce în ultimele săptămâni au fost detectate sute de cutremure minore. Fotografiile arată fluxuri de lavă care curg de-a lungul câmpurilor, cu mici incendii în depărtare și fum gros în aer.

Întrucât erupția a avut loc într-o zonă nelocuită, nu au existat „riscuri imediate” pentru comunități sau infrastructură, a spus IMO – dar a avertizat oamenii să nu se aventureze în apropierea zonei, spunând că va exista o acumulare de „niveluri periculos de ridicate de gaze.”

Vântul va transporta unele dintre aceste gaze spre nord, putând afecta mai multe zone, inclusiv capitala Islandei, a spus IMO. Biroul regional de management al destinației din Peninsula Reykjanes a emis luni un avertisment cu privire la nivelul gazului.

Într-o declarație, biroul a spus că șeful poliției din peninsula a ordonat închiderea tuturor traseelor către vulcan din cauza „poluării masive cu gaze care pune viața în pericol”, după ce a vorbit cu oamenii de știință.

Autoritățile lucrează pentru a restabili accesul la vulcan odată ce poluarea scade, a adăugat acesta. În urmă cu câteva zile, biroul de management i-a avertizat pe drumeții din regiune să fie atenți, menționând că activitatea seismică recentă a arătat similar cu cea care a precedat o nouă erupție vulcanică anul trecut.

Citește și

Exit mobile version