FOTO. Experimentul din anii 90 care a simulat o colonie de pe Marte a găzduit opt participanți. Cum arată astăzi

Cu un deceniu înainte ca Elon Musk să înființeze SpaceX sau să vorbească public despre colonizarea lui Marte, un alt miliardar a captivat lumea cu „Biosphere 2”. Ed Bass, un magnat al petrolului, a cheltuit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru a construi și a instala un habitat permanent asemănător celui de pe planeta Marte. Patru bărbați și patru femei au pășit în spațiul respectiv în septembrie 1991 și au ieșit doi ani mai târziu.

Persoanele care au trăit experiența spun că aceasta a generat știință, care a crescut în valoare pe măsură ce NASA și Elon Musk, fondatorul SpaceX, încearcă să populeze Marte, scrie Insider.

Ceea ce a urmat a fost o poveste spectaculoasă și controversată a rezistenței umane, care este cronicizată într-un nou documentar numit „Spaceship Earth”. Filmul debutează vineri pe niște site-uri de streaming independente.

Construit pe un deal al deșertului Arizona la începutul anilor 1990, complexul „Biosphere 2” de 12.700 de metri pătrați, rămâne o minune funcțională a ingineriei. Business Insider a vizitat instalația în aprilie 2018 pentru a investiga numeroasele provocări cu care s-ar putea confrunta primii coloniști marțieni.

Așa arată astăzi complexul high-tech de clădiri:

„Biosfera 2” este amplasată la poalele Munților Santa Catalina din Oracle, Arizona. Zona face parte din deșertul Sonora, o regiune aridă, „neiertătoare și stranie”, asemănătoare cu Marte, care se întinde din vestul Mexicului până în sud-vestul Statelor Unite.

O piramidă de sticlă înaltă de aproximativ 80 de metri care iese din deal întâmpină vizitatorii.

Arhitectul Peter Pearce a creat cadrul spațial al Biosferei 2 din 77.000 de bare de oțel și 6.600 de panouri de sticlă căptușite cu siliciu pentru a capta aerul în interior. Poate rezista chiar și grindinei portocalii, care face să se lovească Arizona aproximativ o dată la fiecare secol.

Au fost păstrate înregistrări detaliate ale semințelor, plantelor, alimentelor și animalelor. Aproximativ 20% din speciile din interior, majoritatea insecte, au dispărut în timpul primului experiment de doi ani. Astăzi, o mică parte din speciile originale supraviețuiesc.

Cele mai iconice zone ale Biosferei 2 sunt biomurile sale sălbatice. Aerul încă miroase a sol umed și plante, deși, nu mai este izolat.

Una dintre cele mai mari instalații de cercetare a apei sărate din lume, este în curs de renovare pentru a studia albirea coralilor, o consecință înfricoșătoare a schimbărilor climatice.

Barele de oțel ale complexului nu numai că susțin geamurile de sticlă ale instalației, dar servesc și ca o modalitate de a scala pereții pentru recoltare, măsurare, curățare, reparații și multe altele. Pentru distracție, unii chiar au urcat pe tavan și s-au aruncat în oceanul Biosferei 2.

Exit mobile version