• NASA va izola patru persoane într-o bază care simulează traiul pe Marte, în Texas timp de 378 de zile.
  • Prima simulare – cunoscută sub numele de analog – va începe în iunie și va fi urmată de alte două.
  • Obiectivul de fidelitate a dus la crearea unui habitat care ar putea fi construit pe Marte, adaugă Smith.

Drumul spre Marte este lung și plin de pericole. Una dintre provocări este aceea de a duce oamenii pe planeta roșie, iar alta este de a se asigura că, odată ajunși, vor putea gestiona viața acolo.

Pentru a-i pregăti pe astronauți pentru o ședere prelungită pe Marte, cea mai recentă misiune simulată a NASA, CHAPEA – Crew Health and Performance Exploration Analog – va izola patru persoane într-o bază care simulează traiul pe Marte, în Texas timp de 378 de zile – aproximativ cât ar petrece o misiune cu echipaj uman pe Marte la suprafață, scrie CNN.

Odată ajunși înăuntru, aceștia vor adopta un program planificat în prealabil, luând parte la activități și lucrări științifice simulate, mâncând ca astronauții și făcând față la defecțiuni de întreținere și de echipament, în timp ce vor fi supuși unor teste psihologice și fiziologice intense.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Prima simulare – cunoscută sub numele de analog – va începe în iunie și va fi urmată de alte două, fiecare cu un echipaj diferit în condiții identice, iar ultima simulare va începe în 2026.

„Am construit un scenariu de mare fidelitate pentru o misiune la suprafața planetei Marte”, spune Scott M. Smith, co-investigator pentru CHAPEA. Participanții vor experimenta o întârziere de 22 de minute în comunicațiile externe, așa cum ar face astronauții pe Marte. Zgomotul ambiental va fi redat prin difuzoarele din jurul bazei, asigurându-se că niciun sunet exterior nu poate fi auzit de participanți.

Cum arată baza

Obiectivul de fidelitate a dus la crearea unui habitat care ar putea fi construit pe Marte, adaugă Smith. Baza, numită „Mars Dune Alpha”, este un proiect personalizat realizat de Bjarke Ingels Group și de compania de imprimare 3D ICON și se află într-un hangar din cadrul Centrului Spațial Johnson din Houston, Texas. Tipărită într-o lună din formula de beton a ICON, supranumită „Lavacrete”, pe Marte, ideea este de a construi folosind solul marțian, sau regolit.

Amenajarea bazei cuprinde o zonă de lucru, o zonă de living și bucătărie, dormitoare private, baie, o zonă medicală, un centru de comunicații, o sală de exerciții, un sas și o zonă „exterioară” care imită suprafața marțiană.

Timp de peste 12 luni, acest spațiu de 1.700 de metri pătrați va fi tot ceea ce va cunoaște primul echipaj al CHAPEA, Kelly Haston, Ross Brockwell, Nathan Jones și Alyssa Shannon, un amestec de oameni de știință și ingineri.

Citește și