• Imaginile arată că gaura neagră este „activă” și „se hrănește”.
  • Inelul înconjoară o umbră centrală întunecată.
  • M87 se află în inima galaxiei eliptice gigantice Messier 87 și trăiește la 55 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.

Astronomii au lansat o nouă imagine a lui Messier 87 și a găurii negre supermasive din centrul acesteia – prima care a fost prezentată vreodată într-o imagine. Noile imagini folosesc observații făcute în aprilie 2018, la un an după cele care au contribuit la prima fotografie celebră. Noua versiune este mai clară și are un contrast mai mare între secțiunile mai luminoase și cele mai întunecate, scrie The Independent.

Noile imagini arată aceeași emisie strălucitoare, în formă de gogoși, care a marcat acele prime imagini, făcute în 2017. Ele arată, de asemenea, că gaura neagră este „activă” și „se hrănește”. Inelul înconjoară o umbră centrală întunecată, iar cea mai strălucitoare parte a inelului din noua imagine se află acum în poziția ora cinci.

Dr. Keiichi Asada, cercetător asociat la Institutul de Astronomie și Astrofizică Academia Sinica din Taiwan, a declarat: „O cerință fundamentală a științei este de a putea reproduce rezultatele. Confirmarea inelului într-un set de date complet nou este o piatră de hotar uriașă pentru colaborarea noastră și un indiciu puternic că ne uităm la o umbră a unei găuri negre și la materialul care orbitează în jurul ei.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

M87 se află în inima galaxiei eliptice gigantice Messier 87 și trăiește la 55 de milioane de ani lumină distanță de Pământ. Dr. Ziri Younsi de la UCL, membru al colaborării EHT, a declarat: „Este foarte interesant că, pe parcursul unui an, cea mai strălucitoare parte a inelului strălucitor care înconjoară umbra găurii negre s-a deplasat cu aproximativ 30 de grade. Această schimbare este ceva care a fost prezis în 2019 și este minunat de observat acum, arătând natura turbulentă și dinamică a găurii negre supermasive pe măsură ce materia orbitează în jurul orizontului său de evenimente. Această gaură neagră este activă și se hrănește. Cea mai strălucitoare parte a inelului pare mai strălucitoare, deoarece materialul său vine probabil spre noi, dar poate fi și acolo unde materialul este mai puternic magnetizat. S-ar putea ca această zonă luminoasă să coincidă cu baza jetului găurii negre, deoarece este vorba despre locul în care ne-am aștepta să fie această bază.”

Citește și