• Netanyahu și-a petrecut o mare parte din cariera politică opunându-se statului palestinian.
  • Aliații Israelului, inclusiv SUA – și mulți dintre inamicii săi – au îndemnat o renaștere a „soluției cu două state”.
  • Premierul a spus că Israelul trebuie să dețină control de securitate asupra întregului teren aflat la vest de râul Iordan.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus Statelor Unite că se opune înființării unui stat palestinian odată ce conflictul din Gaza se încheie. Într-o conferință de presă, Netanyahu a promis că va continua ofensiva din Gaza „până la victoria completă”: distrugerea Hamas și întoarcerea ostaticilor israelieni rămași, adăugând că ar putea dura „multe luni mai multe”, scrie BBC.

Cu aproape 25.000 de palestinieni uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, și 85% din populația fâșiei strămutată, Israelul este supus unei presiuni intense pentru a-și opri ofensiva și a se angaja în discuții semnificative privind încheierea durabilă a războiului. Aliații Israelului, inclusiv SUA – și mulți dintre inamicii săi – au îndemnat o renaștere a „soluției cu două state”, îndelungată, în care un viitor stat palestinian ar sta alături de unul israelian.

Speranța din multe cercuri este că actuala criză ar putea forța părțile în conflict să se întoarcă la diplomație, ca singura alternativă viabilă la ciclurile nesfârșite de violență, dar din comentariile lui Netanyahu, intenția lui pare chiar invers.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

În timpul conferinței de presă de joi, el a spus că Israelul trebuie să dețină control de securitate asupra întregului teren aflat la vest de râul Iordan, care ar include teritoriul oricărui viitor stat palestinian. „Aceasta este o condiție necesară și intră în conflict cu ideea de suveranitate (palestiniană). Ce să facem? Le spun acest adevăr prietenilor noștri americani și, de asemenea, am oprit încercarea de a ne impune o realitate care să dăuneze securității Israelului”, a spus el.

Netanyahu și-a petrecut o mare parte din cariera politică opunându-se statului palestinian, lăudându-se chiar luna trecută că a fost mândru că a împiedicat înființarea acesteia, așa că ultimele sale remarci nu sunt surprinzătoare.

Citește și