• Straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica, care conțin aproape toată gheața de apă dulce din lume, se micșorează într-un ritm înspăimântător de rapid.
  • Topirea calotei glaciare a crescut de șase ori în ultimii 30 de ani, pe măsură ce nivelurile record ale poluării care încălzește planeta au dus la creșterea temperaturilor globale.
  • În total, calote de gheață polară au pierdut peste 8,3 trilioane de tone de gheață între 1992 și 2020, potrivit raportului.

Straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica, care conțin aproape toată gheața de apă dulce din lume, se micșorează într-un ritm înspăimântător de rapid, potrivit unui raport prezentat joi de o echipă internațională de oameni de știință, scrie CNN.

În ultimii 30 de ani, calotele de gheață ale Pământului au pierdut suficientă gheață pentru a crea un cub de gheață de 19 km înălțime, potrivit unor noi cercetări.

Combinând datele provenite din 50 de studii prin satelit ale Antarcticii și Groenlandei, care acoperă perioada 1992-2020, oamenii de știință din cadrul Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise au reușit să urmărească schimbările în volumul și fluxul de gheață al calotei glaciare.
Aceștia au descoperit că topirea calotei glaciare a crescut de șase ori în ultimii 30 de ani, pe măsură ce nivelurile record ale poluării care încălzește planeta au dus la creșterea temperaturilor globale.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Toți cei mai răi șapte ani în ceea ce privește topirea calotei glaciare polare au avut loc în ultimul deceniu.
În total, calote de gheață polară au pierdut peste 8,3 trilioane de tone de gheață între 1992 și 2020, potrivit raportului.

Cel mai rău an în ceea ce privește pierderea calotelor de gheață a fost 2019, potrivit raportului, când calotele de gheață au pierdut aproximativ 675 de miliarde de tone de gheață. Aceste pierderi au fost determinate de un val de căldură în Arctica, în urma căruia calota de gheață din Groenlanda a pierdut 489 de miliarde de tone.

Pierderea de gheață are un impact semnificativ asupra oceanelor, împingând în sus nivelul mării cu 21 de milimetri (puțin mai puțin de un inch), potrivit raportului. Topirea stratului de gheață este acum responsabilă pentru un sfert din creșterea totală a nivelului mării – o creștere de cinci ori față de anii 1990.

Citește și