Mintea umană nu este concepută pentru a fi trează după miezul nopții. Ce avertizează oamenii de știință

cip-in-creier Foto: Profimedia
  • În mijlocul nopții, lumea poate părea uneori un loc întunecat.
  • La adăpostul întunericului, gândurile negative au un mod de a se plimba prin minte și în timp ce stai treaz, uitându-te la tavan, s-ar putea să începi să poftești la plăceri vinovate, cum ar fi o țigară sau o masă cu mulți carbohidrați.
  • Mai multe dovezi sugerează că mintea umană funcționează diferit dacă este trează noaptea.

În mijlocul nopții, lumea poate părea uneori un loc întunecat.

La adăpostul întunericului, gândurile negative au un mod de a se plimba prin minte și în timp ce stai treaz, uitându-te la tavan, s-ar putea să începi să poftești la plăceri vinovate, cum ar fi o țigară sau o masă cu mulți carbohidrați.

Mai multe dovezi sugerează că mintea umană funcționează diferit dacă este trează noaptea.

După miezul nopții, emoțiile negative tind să ne atragă atenția mai mult decât cele pozitive, ideile periculoase devin mai atractive, iar inhibițiile dispar.

Unii cercetători cred că ritmul circadian uman este puternic implicat în aceste schimbări critice de funcționare, după cum subliniază într-o nouă lucrare care rezumă dovezile privind modul în care sistemele cerebrale funcționează diferit după lăsarea întunericului.

Ipoteza lor numită  „Mintea după miezul nopții”, sugerează că organismul și mintea umană urmează un ciclu natural de 24 de ore de activitate care ne influențează emoțiile și comportamentul.

Pe scurt, la anumite ore, specia noastră este înclinată să simtă și să acționeze în anumite moduri. În timpul zilei, de exemplu, nivelurile moleculare și activitatea cerebrală sunt adaptate la starea de veghe. Dar noaptea, comportamentul nostru obișnuit este de a dormi.

Din punct de vedere evolutiv, acest lucru are, desigur, sens. Oamenii sunt mult mai eficienți la vânătoare și la cules pe timp de zi și, deși noaptea este excelentă pentru odihnă, oamenii au fost cândva mai expuși riscului de a deveni vânat.

Potrivit cercetătorilor, pentru a face față acestui risc crescut, atenția noastră la stimulii negativi este neobișnuit de crescută noaptea. În timp ce altădată ne-ar fi putut ajuta să sărim la amenințări invizibile, această hiper-concentrare asupra aspectelor negative poate alimenta apoi un sistem de recompensă/motivație alterat, făcând o persoană deosebit de predispusă la comportamente riscante.

Adaugă la ecuație pierderea somnului, iar această stare de conștiință devine și mai problematică.

Există milioane de oameni care sunt treji în mijlocul nopții și există dovezi destul de bune că creierul lor nu funcționează la fel de bine ca în timpul zilei”, spune neurologul Elizabeth Klerman de la Universitatea Harvard.

Pledoaria mea este ca mai multe cercetări să analizeze acest lucru, deoarece sănătatea și siguranța lor, precum și a celorlalți sunt afectate.”

Autorii noii ipoteze folosesc două exemple pentru a-și ilustra punctul de vedere. Primul exemplu este cel al unui consumator de heroină care își gestionează cu succes poftele în timpul zilei, dar care cedează în fața dorințelor sale pe timp de noapte.

Al doilea este cel al unui student de colegiu care se luptă cu insomnia și care începe să aibă un sentiment de disperare și singurătate pe măsură ce nopțile nedormite se adună.

Ambele scenarii se pot dovedi în cele din urmă fatale. Sinuciderea și automutilarea sunt foarte frecvente în timpul nopții. De fapt, unele cercetări raportează un risc de sinucidere de trei ori mai mare între miezul nopții și ora 6:00 dimineața, comparativ cu orice alt moment al zilei.

Un studiu din 2020 a concluzionat că veghea nocturnă este un factor de risc de sinucidere, posibil prin nealinierea ritmurilor circadiene”.

Suicidul, până acum de neconceput, apare ca o evadare din singurătate și durere și înainte de a lua în considerare costurile sinuciderii, elevul a dobândit mijloacele și este pregătit să acționeze într-un moment în care nimeni nu este treaz pentru a-l opri”, explică autorii ipotezei „Mintea după miezul nopții”.

Substanțele ilicite sau periculoase sunt de asemenea consumate mai mult de oameni pe timp de noapte. În 2020, o cercetare efectuată într-un centru de consum supravegheat de droguri din Brazilia a relevat un risc de 4,7 ori mai mare de supradoză de opioide pe timp de noapte.

Unele dintre aceste comportamente ar putea fi explicate prin deficitul de somn sau prin acoperirea pe care o oferă întunericul, dar probabil că sunt în joc și modificări neurologice nocturne.

Cercetători precum Klerman și colegii ei cred că trebuie să investigăm mai departe acești factori pentru a ne asigura că îi protejăm pe cei mai expuși riscului de a se trezi pe timp de noapte.

Până în prezent, autorii spun că nici un studiu nu a examinat modul în care privarea de somn și sincronizarea circadiană au un impact asupra procesării recompenselor de către o persoană.

Ca atare, nu știm cu adevărat cum se descurcă lucrătorii în schimburi, cum ar fi piloții sau medicii cu rutina lor neobișnuită de somn.

Timp de aproximativ șase ore pe zi știm surprinzător de puțin despre modul în care funcționează creierul uman. Fie că doarme sau este treaz, mintea după miezul nopții este un mister.