- Uneltele de piatră găsite într-un mormânt vechi de 4.000 de ani, în apropiere de Stonehenge, prezintă urme de aur pe suprafața lor, ceea ce indică faptul că au fost folosite pentru a confecționa ornamente din aur.
- „Bunurile funerare sunt mai mult decât reprezentări ale identității unei persoane”, au scris oamenii de știință într-un studiu publicat la 15 decembrie în revista Antiquity.
- Colecția, care este acum expusă la Muzeul Wiltshire din orașul Devizes, a fost interpretată la acea vreme ca fiind obiectele funerare ale unui „șaman” sau om sfânt.
În urmă cu aproximativ 4.000 de ani, două persoane au fost înmormântate lângă Stonehenge cu obiecte funerare descrise ca fiind „costume de șaman” atunci când au fost descoperite în secolul al XIX-lea. Însă o nouă analiză a uneltelor de piatră găsite tot în mormânt relevă că acestea au urme de aur pe suprafața lor, ceea ce indică faptul că au fost folosite pentru a prelucra metalul prețios.
Advertisment
Așadar, erau indivizi îngropați șamani, orfevrieri sau altceva? „Bunurile funerare sunt mai mult decât reprezentări ale identității unei persoane”, au scris oamenii de știință într-un studiu publicat la 15 decembrie în revista Antiquity. Aceste artefacte sugerează complexitatea identității antice și faptul că roluri precum „șaman” și „orfevru” nu rezumă în mod adecvat indivizi care ar fi putut reprezenta multe lucruri diferite pentru o comunitate din epoca bronzului.
„Avem tendința de a ne gândi la oameni în categorii simple – un șaman, un lucrător al metalelor, un magician, o persoană importantă – dar această abordare occidentală modernă ar trebui lăsată deoparte atunci când ne întoarcem să ne gândim la viața de la începutul celui de-al doilea mileniu î.Hr.”, a declarat într-un e-mail pentru Live Science Timothy Darvill, un arheolog de la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie care nu a fost implicat în studiu.
Recomandări
În 1801, arheologii au găsit ansamblul de artefacte din Epoca Bronzului, inclusiv uneltele de piatră, într-un tumul sau movilă funerară din jurul anului 1800 î.Hr. în apropierea satului Upton Lovell, la aproximativ 16 kilometri vest de Stonehenge. Ansamblul include topoare din silex, un colier de mărgele din piatră șlefuită și zeci de vârfuri de os – posibil de la un alt colier și de la franjuri ale unui veșmânt. Colecția, care este acum expusă la Muzeul Wiltshire din orașul Devizes, a fost interpretată la acea vreme ca fiind obiectele funerare ale unui „șaman” sau om sfânt.
Sexele celor două persoane îngropate în scorbură nu au fost niciodată determinate, dar în 1801 au fost interpretate ca fiind șamanul și soția sa. Cu toate acestea, cel mai recent studiu întărește ideea că cel puțin unul dintre ei era renumit pentru abilitatea de a crea ornamente din aur și alte materiale prețioase, a declarat pentru Live Science Rachel Crellin, arheolog la Universitatea Leicester din Marea Britanie, autorul principal al studiului, arheolog la Universitatea Leicester din Marea Britanie.
„Ambele persoane sunt asociate cu un set de instrumente care le-ar permite să facă obiecte incredibil de fine și frumoase, care necesitau o mare îndemânare”, a spus ea. Cercetătorii au descoperit urmele de aur pe uneltele de piatră în timpul unei reanalize a artefactelor cu ajutorul tehnicilor arheologice moderne, care au inclus utilizarea unui microscop electronic cu scanare și a unui spectrometru cu raze X pentru a verifica prezența oricăror reziduuri și pentru a determina compoziția chimică a acestora.
Studiul a confirmat că urmele de aur de pe unelte sunt preistorice și că acestea au impurități similare cu alte surse de aur folosite în Marea Britanie din epoca bronzului. Crellin a declarat că uzura uneltelor din piatră arată, de asemenea, că acestea au fost folosite în diferite moduri pentru a modela aurul și o varietate de alte materiale, cum ar fi chihlimbarul, lemnul, cuprul și jetul – o formă de cărbune semiprețios cu granulație fină. Ornamentele mici, în special obiectele de vestimentație personală, cum ar fi colierele de curea și închizătoarele, erau adesea realizate în epoca bronzului cu un „miez” din astfel de materiale, care ar fi fost apoi acoperite cu o foaie subțire de aur, a spus ea.
Morminte antice
Mormântul în care au fost găsite uneltele se află la doar câțiva kilometri de o altă movilă funerară de aproximativ aceeași vârstă, cunoscută sub numele de „Golden Barrow”, care a fost excavată câțiva ani mai târziu. Ambele tumuli se numără printre numeroasele morminte preistorice găsite la câțiva kilometri de Stonehenge, ceea ce întărește ideea că întreaga zonă a servit drept necropolă preistorică de-a lungul a mii de ani.
Cavoul de aur conținea rămășițele unei singure persoane care fusese îngropată cu mai multe podoabe de aur și alte obiecte prețioase, inclusiv un colier cu peste 1.000 de mărgele de chihlimbar. Crellin a declarat că cercetătorii nu au stabilit încă dacă urmele de aur de pe unelte se potrivesc cu obiectele de aur de la Golden Barrow, dar speră ca o analiză ulterioară să determine originea lor geografică. „Aceasta este întrebarea de un milion de dolari”, a spus ea.
Arheologul Susan Greaney de la Universitatea din Cardiff, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că acesta arată cum confecționarea de artefacte fine ar fi putut fi considerată magică.
„Abilitatea de a transforma alte obiecte prin procesul delicat și abil de a le acoperi cu foiță de aur ar fi putut fi văzută ca un proces magic sau ritual, o metodă secretă cunoscută doar de câteva persoane”, a declarat ea pentru Live Science într-un e-mail. „Această cercetare arată cum prelucrarea metalelor era strâns legată de credințele magice, rituale și religioase”.
Partenerii noștri