Nivelul crescut de poluare din întreaga lume este mai toxic decât țigările

Cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane la nivel global este poluarea aerului, care duce la boli, cancer, accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.

Unele boli pot fi prevenite, oamenii se lasă de fumat și își reduc expunerea la inhalanți nocive, dar nu se pot proteja de aerul din jurul lor. Particulele microscopice pătrund adânc în țesutul pulmonar uman.

Speranța medie de viață a unui fumător de țigară este redusă în medie cu 1,9 ani, potrivit unui raport, consumul de alcool și droguri reducând viața cu nouă luni. Alți factori includ apa murdară, igienizarea care reduce speranța de viață cu șapte luni, virusul imunodeficienței umane (HIV) și sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) care reduc viața medie cu patru luni, malaria reduce viața medie cu trei luni și factori precum reducerea conflictelor și terorismului viața medie cu sapte zile.

În primul an al pandemiei de Covid-19, economia globală s-a oprit brusc. Poluarea anuală globală cu particule a fost la un nivel de PM2,5, care nu a fost cu mult diferit față de nivelurile găsite în 2019.

În acest timp, s-au acumulat dovezi că poluarea aerului la nivel scăzut pune sănătatea umană în pericol.

Potrivit unui studiu AQLI, poluarea aerului cu particule ia 2,2 ani de la speranța medie de viață la nivel global, sau 17 miliarde de ani de viață cumulat la nivel mondial, în comparație cu o lume care respectă ghidul OMS.

Reducerea speranței de viață este relativă la fumat, de trei ori mai mare decât consumul de alcool și apă insalubră, de șase ori mai mare decât HIV și SIDA și de 89 de ori mai mare decât reducerea medie de viață a conflictelor și terorismului.

Acest impact asupra speranței de viață este comparabil cu cel al fumatului, mai mult decât consumul de alcool și apă nesigură, de șase ori mai mare decât cel al HIV/SIDA și de 89 de ori mai mare decât cel al conflictelor și terorismului.

Ar fi o urgență globală dacă marțienii ar veni pe Pământ și ar pulveriza o substanță care ar face ca o persoană obișnuită de pe planetă să piardă mai mult de doi ani din speranța de viață. Aceasta este similară cu situația care predomină în multe părți ale lumii, cu excepția faptului că pulverizăm substanța, nu niște invadatori din spațiul cosmic”, spune Michael Greenstone, creatorul AQLI.

Conform EPIC AQLI, următoarele regiuni sunt considerate nesigure:

Asia de Sud

Această regiune a lumii este una dintre cele mai afectate de pe această listă, din 2013 contribuind cu 44% la poluarea globală, afectând jumătate din sănătatea populației. Oamenii din această regiune se așteaptă să piardă cinci ani din speranța de viață dacă nivelurile rămân la fel de ridicate, și chiar mai multă viață în zonele mai poluate.

Asia de Sud-Est

Aproape 99% din Asia de Sud-Est este considerată nesigură, iar poluarea crește cu până la 25% într-un singur an în anumite regiuni. Regiuni precum orașele Mandalay, Hanoi și Jakarta se vor aștepta să-și piardă în medie 3-4 ani din viața lor.

Africa Centrală și de Vest

Cea mai mare parte a Africii Centrale și de Vest, 97%, este considerată nesigură. AQLI găsește că cei care trăiesc în zonele cele mai poluate își reduc viața cu cinci ani în medie. Poluarea aerului este comparabilă cu daunele cauzate de HIV, SIDA și malarie.

China

Dacă China ar respecta recomandările OMS, ar putea câștiga 2,6 ani din viața lor. În timp ce țara și-a redus drastic poluarea din 2013, mai are încă un drum lung de parcurs. Din 2013 până în 2020, poluarea a scăzut cu 40%, adăugând în medie aproape doi ani la speranța de viață și cu aproximativ 9% între 2019-2020. Poluarea noastră globală ar fi mult mai gravă dacă China nu ar reduce poluarea.

Statele Unite și Europa

Politicile de poluare a aerului au redus drastic poluarea aerului. Dovezile din studiile privind poluarea aerului la nivel scăzut arată că aproape toate Statele Unite și Europa nu respectă noile îndrumări ale OMS. Dacă SUA ar respecta orientările, 68 de milioane de ani de viață ar putea fi salvați, cu 527 de milioane de ani dacă Europa ar respecta indicațiile.

Dacă oamenii nu respectă noile indicații stabilite de OMS, moartea, boala și speranța de viață redusă vor fi ceea ce ne așteaptă viitorul.

Exit mobile version