• Landerul Odysseus a trimis înapoi o imagine finală de pe suprafața Lunii într-o „transmisie de rămas-bun” înainte de a se scufunda în noaptea lunară.
  • Primul vehicul spațial american care a aterizat pe Lună în ultimii 50 de ani a rămas tăcut la doar o săptămână după ce a atins solul lunar.
  • Landerul, construit de compania Intuitive Machines din Houston, a ajuns la polul sudic al Lunii la 6:23 p.m. EST pe 22 februarie, devenind primul aterizor american care se oprește pe Lună de la Apollo 17 în 1972.

Primul vehicul spațial american care a aterizat pe Lună în ultimii 50 de ani a rămas tăcut la doar o săptămână după ce a atins solul lunar. Landerul, construit de compania Intuitive Machines din Houston, a ajuns la polul sudic al Lunii la 6:23 p.m. EST pe 22 februarie, devenind primul aterizor american care se oprește pe Lună de la Apollo 17 în 1972, conform LIVEScience.

Dar călătoria lui Odysseus nu a fost fără probleme. Mai întâi, o defecțiune la laserele de aterizare ale navei a forțat-o să folosească un dispozitiv de rezervă, iar apoi aterizorul și-a rupt una dintre cele șase picioare în momentul aterizării, cauzându-i să cadă și să-și lovească capul de o piatră.

Acum, pe măsură ce se apropie noaptea lunară, controlorii de zbor au ordonat navei prăbușite să se oprească. Două-trei săptămâni de frig amar și întuneric se întind înainte. Fără niciun raze de soare care să lovească panourile solare ale navei răsturnate, este departe de sigur că va reînvia.

Recomandări

JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI
AU GĂSIT CHEIA SUCCESULUI

Odysseus a trimis o ultimă fotografie pe Pământ înainte de a se opri.

„Înainte ca energia sa să fie epuizată, Odysseus a realizat o transmisie de rămas-bun potrivită. Primită astăzi, această imagine din 22 februarie arată Pământul în formă de semilună în fundal, un subtil memento al prezenței umanității în univers”, a scris Intuitive Machines pe X, anterior cunoscut sub numele de Twitter, joi (29 februarie) alături de posibila ultimă fotografie a aterizorului. „Noapte bună, Odie. Sperăm să mai auzim de la tine.”

„Cred că ceea ce vom face este să-l ascundem pe Odie pentru noaptea rece a Lunii și să vedem dacă nu-l putem trezi aici când avem o amiază solară peste aproximativ trei săptămâni”, a declarat directorul general al Intuitive Machines, Steve Altemus, la o conferință de presă miercuri (28 februarie).

Citește și