Nokia și NASA duc 4G în spațiu. Cum va fi instalată rețeaua pe Lună

SMS-uri pe Lună? Streaming pe Marte? S-ar putea să nu fie atât de departe pe cât credeți. Aceasta este viziunea comună a celor de la NASA și Nokia, care au încheiat un parteneriat pentru a înființa o rețea celulară pe Lună, pentru a contribui la crearea premiselor unei prezențe umane pe termen lung pe alte planete, scrie CNN.

O rachetă SpaceX urmează să fie lansată în acest an – data exactă nu a fost încă confirmată – pentru a transporta o rețea 4G simplă pe Lună. Modulul de aterizare va instala sistemul la polul sudic al Lunii și apoi va fi controlat de la distanță de pe Pământ.

„Prima provocare pentru a pune în funcțiune o rețea este de a avea un echipament celular calificat pentru spațiu, care să îndeplinească cerințele corespunzătoare de dimensiune, greutate și putere, precum și de a fi implementat fără un tehnician”, a declarat pentru CNN Walt Engelund, administrator asociat adjunct pentru programe în cadrul Space Technology Mission Directorate al NASA. O provocare nu mai puțin importantă va trebui să funcționeze în mediul lunar dur, cu temperaturi și radiații extreme.

Unitatea de rețea 4G este construită de laboratoarele Bell Labs de la Nokia, folosind o serie de componente comerciale disponibile în comerț. Aceasta va fi încărcată pe un modul de aterizare fabricat de compania americană Intuitive Machines și, odată implementată, va conecta modulul de aterizare, prin intermediul echipamentelor radio, la două vehicule de roaming care au propria misiune specială: căutarea gheții.

Unul dintre vehicule, Lunar Outpost rover, va explora zona cunoscută sub numele de Shackleton Connecting Ridge, în timp ce celălalt, Micro-Nova hopper, se va scufunda într-un crater pentru a căuta dovezi inedite de gheață lunară de aproape.

Imaginile cu gheață – transmise înapoi către modulul de aterizare și apoi către Pământ aproape în timp real prin intermediul rețelei celulare – ar fi o premieră mondială. Gheața lunară ar putea fi folosită pentru a crea oxigen respirabil și chiar combustibil care ar putea fi folosit în cele din urmă pentru a lansa misiuni pe Marte de pe Lună.

Pentru programul Artemis al NASA, care își propune să trimită astronauți pe Lună în acest deceniu, conectivitatea celulară este de neprețuit. În prezent, astronauții vorbesc între ei prin radio, dar NASA dorește un sistem de comunicații lunare capabil să susțină imagini video de înaltă rezoluție și date științifice, a declarat Engelund – mai ales pe măsură ce misiunile Artemis devin mai sofisticate.

NASA a selectat Bell Labs ca parte a inițiativei Tipping Point, o serie de parteneriate cu companii pentru a dezvolta tehnologii pentru viitoarele misiuni, care le plasează pe acestea într-o poziție privilegiată pentru roluri cheie în viitoarea economie spațială.

Dacă o rețea poate rezista călătoriei până pe orbită, apoi se poate desfășura și rezista în mod autonom în vidul spațial, în condițiile unor temperaturi extrem de fluctuante și ale radiațiilor cosmice, atunci va putea supraviețui și în cele mai dure locații de pe Pământ – cum ar fi calotele polare, deșerturile sau platformele offshore.

Citește și

Exit mobile version