• Situl rămâne mic la scară globală, reprezentând mai puțin de 1% din cele 120 de milioane de tone estimate la nivel mondial.
  • Descoperirea ar putea avea implicații majore pentru tranziția energetică curată.
  • Acesta conține mai mult de 1 milion de tone de oxizi de metale rare.

Minerul suedez de minereu de fier LKAB a anunțat joi că a descoperit cel mai mare zăcământ de elemente de metale rare din Europa, esențiale pentru fabricarea mașinilor electrice și a turbinelor eoliene.

Descoperirea ar putea avea implicații majore pentru tranziția energetică curată a Uniunii Europene, sporind speranțele acesteia de a deveni mai puțin dependentă de China.

Compania de stat LKAB a declarat că zăcământul a fost descoperit chiar lângă mina sa de minereu de fier din Kiruna, în nordul îndepărtat al Suediei arctice, și că acesta conține mai mult de 1 milion de tone de oxizi de metale rare.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Acesta este cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente de metale rare din partea noastră de lume și ar putea deveni un element important pentru producerea materiilor prime critice care sunt absolut cruciale pentru a permite tranziția ecologică”, a declarat directorul general al LKAB, Jan Mostrom, într-o declarație.

Deși se crede că este cel mai mare din Europa, situl rămâne mic la scară globală, reprezentând mai puțin de unu la sută din cele 120 de milioane de tone estimate la nivel mondial de către US Geological Survey. Acesta conține oxizi de praseodim sau de neodim, materiale care sunt folosite pentru a produce magneții speciali utilizați în vehiculele electrice.

LKAB afirmă că situl poate furniza o parte substanțială din nevoile Europei” în ceea ce privește vehiculele electrice (EV). Ebba Busch, ministrul suedez însărcinat cu energia și afacerile, a declarat că electrificarea, autosuficiența UE și independența față de Rusia și China vor începe în mină”.

Cu toate acestea, explorarea sitului nu va începe decât peste ani, chiar dacă autorizațiile vor fi eliberate foarte repede. Mostrom a declarat că, pe baza experienței sale, va dura 10 până la 15 ani” până când materialele vor ajunge pe piață.