• Cercetătorii de la Universitatea Durham au descoperit gaura neagră folosind un fenomen cunoscut sub numele de lentilă gravitațională.
  • Oamenii de știință au declarat că munca lor deschide „posibilitatea tentantă” ca astronomii să poată descoperi mai multe găuri negre ultramasive.
  • Aceasta este prima gaură neagră descoperită cu ajutorul lentilelor gravitaționale.

O gaură neagră ultramasivă cu o masă de aproximativ 33 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui a fost descoperită de astronomii britanici, scrie Sky News. Oamenii de știință de la Universitatea Durham au declarat că gaura neagră ultramasivă este una dintre cele mai mari descoperite vreodată. Echipa a descris descoperirile sale, publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ca fiind „extrem de interesante”.

Autorul principal, Dr. James Nightingale, de la Departamentul de Fizică al Universității Durham, a declarat: „Această gaură neagră, care are o masă de aproximativ 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, este una dintre cele mai mari detectate vreodată și se află la limita superioară a mărimii pe care credem că găurile negre o pot atinge în mod teoretic, așa că este o descoperire extrem de interesantă”.

Astronomii cred că acestea pot fi găsite în centrul tuturor galaxiilor mari, cum ar fi Calea Lactee, care include propriul nostru sistem solar. Găurile negre ultramasive sunt rare și evazive, iar originile lor sunt neclare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Unii cred că acestea s-au format în urma fuziunii extreme a unor galaxii masive cu miliarde de ani în urmă, când universul era încă tânăr. Cercetătorii au folosit un fenomen cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, prin care au primit ajutor de la o galaxie din apropiere, transformând-o într-o lupă uriașă.

Cum au descoperit cercetătorii noua gaură neagră

Acest lucru a dezvăluit prezența găurii negre ultramasive, o regiune în care atracția gravitațională este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Oamenii de știință au folosit simulări pe supercomputere de la Universitatea Durham și imagini capturate de telescopul spațial Hubble pentru a confirma dimensiunea găurii negre supermasive.

Ei au declarat că aceasta este prima gaură neagră descoperită cu ajutorul lentilelor gravitaționale.
Dr. Nightingale a declarat: „Majoritatea celor mai mari găuri negre pe care le cunoaștem se află într-o stare activă, în care materia atrasă în apropierea găurii negre se încălzește și eliberează energie sub formă de lumină, raze X și alte radiații.

„Cu toate acestea, lentilele gravitaționale fac posibilă studierea găurilor negre inactive, ceea ce nu este posibil în prezent în galaxiile îndepărtate. Această abordare ne-ar putea permite să detectăm mult mai multe găuri negre dincolo de universul nostru local și să dezvăluim modul în care aceste obiecte exotice au evoluat mai departe în timpurile cosmice.” Cercetătorii au declarat că munca lor deschide „posibilitatea tentantă” ca astronomii să poată descoperi mai multe găuri negre ultramasive decât se credea până acum.

Cercetarea a fost sprijinită de Agenția Spațială Britanică, Royal Society, Science and Technology Facilities Council, parte a UK Research and Innovation, și Consiliul European de Cercetare.

Citește și: