• Manualele de anatomie au descris în mod tradițional maseterul ca fiind un mușchi format din două straturi: unul superficial și unul profund.
  • Însă acum, un grup de cercetători din Elveția susține că a descoperit o secțiune a mușchilor maxilarului care până acum trecuse neobservată.
  • Descoperirea lor este că au descris un al treilea strat și mai profund al mușchiului maseter.

O nouă parte a corpului a fost descoperită de un grup de oameni de știință. Este vorba despre un mușchi care se află în zona maxilarului, informează BBC.

Puneți degetele pe partea din spate a obrajilor și strângeți dinții. Veți observa că un mușchi se încordează în relief. Acesta este mușchiul maseter, cel mai proeminent dintre mușchii maxilarului.

Manualele de anatomie au descris în mod tradițional maseterul ca fiind un mușchi format din două straturi: unul superficial și unul profund. Însă acum, un grup de cercetători din Elveția susține că a descoperit o secțiune a mușchilor maxilarului care până acum trecuse neobservată.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Descoperirea lor este că au descris un al treilea strat și mai profund al mușchiului maseter.

Deși se presupune în general că cercetarea anatomică din ultimii 100 de ani nu a lăsat nicio piatră neîntoarsă, descoperirea noastră este aproape ca și cum zoologii ar fi descoperit o nouă specie de vertebrate”, a declarat coautorul studiului, Jens Christoph Türp, profesor la Centrul Universitar de Medicină Dentară din Basel.

Stratul profund

Pentru a face această descoperire, cercetătorii au studiat structura musculaturii maxilarului, imagini tomografice, secțiuni de țesut de la persoane decedate care și-au donat trupurile pentru știință și date RMN de la o persoană în viață.

În acest fel, ei au identificat acest al treilea strat profund, asociat cu activitatea musculară a maxilarului inferior.

Acest proces muscular se numește „coronoid”, motiv pentru care autorii cercetării propun să numească acest nou strat Musculus masseter pars coronidea.

Szilvia Mezey, co-autor al studiului, explică faptul că, deși mușchiul maseter a fost descris anterior ca având trei straturi, literatura de specialitate existentă este neclară și uneori contradictorie.

Maseterul este uneori descris ca fiind cu un singur strat, alteori cu două straturi, iar când a fost descris ca fiind cu trei straturi, a fost văzut ca o particularitate, spune ea.

Care este funcția sa?

Potrivit lui Mezey, acest nou strat are o funcție distinctă, diferită de celelalte două straturi ale maseterului.

Primul strat este responsabil pentru ridicarea maxilarului, al doilea strat ajută la împiedicarea mișcării maxilarului înainte și înapoi, iar al treilea strat ajută la retragerea maxilarului, stabilizarea și închiderea acestuia.

Potrivit specialiștilor, această descoperire este importantă pentru stomatologi și chirurgi, deoarece indică faptul că maseterul este format și se comportă într-un mod diferit față de ceea ce se credea până acum.

În plus, spune specialista, cercetările sale arată că nu avem corpul uman complet cartografiat și că mai avem încă multe de învățat.