• Tehnica NeuroSAFE constă într-o operație revoluționară pentru bărbații cu cancer de prostată, care reduce riscul de disfuncție erectilă cu 50%, prin protejarea nervilor responsabili de erecție în timpul intervenției chirurgicale.
  • Un studiu realizat pe 344 de bărbați a arătat că, după 12 luni, 39% dintre cei care au beneficiat de NeuroSAFE nu au avut sau au avut disfuncție erectilă ușoară, comparativ cu doar 23% dintre cei care au avut o intervenție standard.
  • NeuroSAFE ar putea ajuta la reducerea altor complicații, cum ar fi incontinența urinară, și susține apelurile pentru un program național de screening pentru cancerul de prostată.

Mii de bărbați diagnosticați cu cancer la prostată vor beneficia de o tehnică chirurgicală inovatoare, care reduce considerabil riscul uneia dintre cele mai comune și temute complicații ale tratamentului. Aceasta a fost confirmată de un studiu important publicat în Lancet, care a arătat că tehnica reduce cu 50% riscurile de disfuncție erectilă la pacienți, scrie Daily Mail.

Tehnica, numită NeuroSAFE, a fost deja implementată în cinci spitale din cadrul NHS și este considerată un progres major în tratamentul cancerului de prostată, deoarece ajută la protejarea nervilor responsabili de erecții, care trec prin straturile exterioare ale prostatei.

Potrivit profesorului Greg Shaw de la University College London, care a condus studiul, „Acest trial demonstrează că bărbații nu trebuie să se confrunte cu pierderea funcției erectile, care le poate schimba viața”. De asemenea, NeuroSAFE a oferit mai multe șanse de evitare a incontinenței urinare, o altă complicație frecventă.

Recomandări

CĂLĂTOREȘTI ÎN UK? AI PERMIS
SPACEX LANSEAZĂ FRAM2
MUSK VREA PRIVATIZARE
LA CÂTE STELE MĂNÂNCI?
CINE SUNT NOII FAB FOUR
CUM REDUCI RISCUL CARDIAC?

Studiul a implicat 344 de bărbați în cinci spitale din Regatul Unit, iar după un an de la operație, 39% dintre bărbații care au beneficiat de NeuroSAFE nu aveau sau aveau o disfuncție erectilă ușoară, comparativ cu doar 23% dintre cei care au trecut printr-o intervenție chirurgicală standard.

Diferența majoră a tehnicii NeuroSAFE față de chirurgia robotică standard este că medicii pot analiza fiecare strat al prostatei în timpul operației, astfel încât să lase țesuturile neafectate de cancer și să protejeze nervii. Dacă în timpul intervenției se descoperă cancer la marginea prostatei, aceștia pot îndepărta suplimentar țesutul, sacrificând nervii, dar asigurând o îndepărtare completă a tumorii.

Un pacient din cadrul studiului, Courtney Ming, a declarat: „Fără această operație, nu aș fi avut aceeași calitate a vieții, iar viața mea sexuală ar fi fost distrusă”. Ming, în vârstă de 62 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de prostată fără simptome, fiind încurajat să se testeze de colegii săi.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, cu 52.000 de noi cazuri diagnosticate anual doar în Marea Britanie, iar 12.000 de bărbați pierdându-și viața din cauza acestei boli. La nivel global, cancerul de prostată provoacă aproximativ 26.000 de decese pe an.

Această tehnică inovatoare ar putea, de asemenea, să sprijine apelurile pentru introducerea unui program național de screening pentru cancerul de prostată, oferind pacienților tratamente mai eficiente care le permit menținerea unei vieți normale după diagnostic.

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este o boală care afectează glanda prostatică, situată sub vezica urinară, și este responsabilă pentru producerea spermei. Deși dezvoltă adesea foarte lent, poate deveni fatal dacă nu este depistat din timp.

Citește și