Oamenii de știință au descoperit cea mai mare plantă de pe Pământ, care se întinde cât 20.000 de terenuri de rugby

Posidonia australis

Posidonia australis

Shark Bay, Australia de Vest, este o zonă inclusă în Patrimoniul Mondial, dominată de pajiști marine temperate. Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest și de la Universitatea Flinders au descoperit cea mai gigantică plantă din Golful Shark.

Aceștia au descoperit o iarbă de mare veche și incredibil de rezistentă, Posidonia australis, care se întinde pe o distanță de 180 km și a cărei vechime este estimată la cel puțin 4.500 de ani. biologul evoluționist Dr. Elizabeth Sinclair de la Școala de Științe Biologice a UWA și de la Institutul Oceanelor UWA a declarat: „Proiectul a început atunci când oamenii de știință au vrut să înțeleagă cât de diverse din punct de vedere genetic sunt pajiștile de iarbă de mare din Shark Bay și ce plante ar trebui colectate pentru restaurarea ierbii de mare. Deseori suntem întrebați câte plante diferite cresc în pajiștile de iarbă de mare, iar de data aceasta am folosit instrumente genetice pentru a răspunde la această întrebare.”

Jane Edgeloe, student cercetător la UWA, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Echipa a prelevat muguri de iarbă de mare din toate mediile variabile din Shark Bay și a generat o amprentă folosind 18.000 de markeri genetici. Răspunsul ne-a uimit – a fost doar unul singur! O singură plantă s-a extins pe o distanță de 180 km în Shark Bay, ceea ce o face cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ.”

„Cei 200 km de pajiști de ribbon weed existente s-au extins de la un singur răsad colonizator. Ceea ce face ca această plantă de iarbă de mare să fie unică față de alte clone mari de iarbă de mare, în afară de dimensiunea sa enormă, este faptul că are de două ori mai mulți cromozomi decât rudele sale oceanice, ceea ce înseamnă că este poliploidă.”

Duplicarea întregului genom prin poliploidie – dublarea numărului de cromozomi – are loc atunci când plantele diploide părinte se hibridizează. Noul răsad conține 100% din genomul fiecărui părinte, în loc să împartă cele 50% obișnuite.

„Plantele poliploide locuiesc adesea în locuri cu condiții de mediu extreme, sunt adesea sterile, dar pot continua să crească dacă sunt lăsate netulburate, iar această iarbă de mare uriașă a făcut exact acest lucru. Chiar și fără o înflorire și o producție de semințe reușite, se pare că este rezistentă, experimentând o gamă largă de temperaturi și salinități, plus condiții de lumină extrem de ridicată, care ar fi de obicei foarte stresante pentru majoritatea plantelor.”

Exit mobile version