- Sagittarius A* este de peste o mie de ori mai puțin masivă decât gaura neagră din M87, dar, întrucât se află în propria noastră galaxie, este mult mai aproape și ar trebui să apară pe cer.
- Dimensiunea fizică mai mică a lui Sgr A* înseamnă, de asemenea, că totul se schimbă de aproximativ o mie de ori mai repede pentru Sgr A* decât pentru M87.
- Anunțul de joi a fost făcut în cadrul unor conferințe de presă simultane în Statele Unite, Germania, China, Mexic, Chile, Japonia și Taiwan.
Joi, oamenii de știință au oferit prima imagine a găurii negre care se ascunde în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, dezvăluind o gaură neagră supermasivă care devorează orice materie care se plimbă în interiorul atracției sale gravitaționale gigantice. Gaura neagră – numită Sagittarius A*, sau SgrA – este doar a doua gaură neagră care a fost pozată vreodată. Imaginea a fost realizată de aceeași colaborare internațională Event Horizon Telescope (EHT) care, în 2019, a dezvăluit prima fotografie din istorie a unei găuri negre – din centrul unei alte galaxii.
Advertisment
Sagittarius A are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui și se află la aproximativ 26.000 de ani-lumină – distanța pe care lumina o parcurge într-un an, 9,5 trilioane de km – de Pământ.
Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense, cu o gravitație atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate trece, ceea ce face ca observarea lor să fie destul de dificilă. Oamenii de știință din cadrul proiectului au căutat un inel de lumină – materie și radiații perturbate supraîncălzite care se învârt cu o viteză uriașă la marginea orizontului – în jurul unei regiuni de întuneric care reprezintă gaura neagră propriu-zisă. Acest lucru este cunoscut sub numele de umbra sau silueta găurii negre.
Recomandări
Imaginea publicată în 2019 a găurii negre supermasive dintr-o galaxie numită Messier 87, sau M87, a arătat un inel strălucitor de roșu, galben și alb care înconjoară un centru întunecat. Gaura neagră M87 este mult mai îndepărtată și mai masivă decât Sagittarius*, situată la aproximativ 54 de milioane de ani-lumină de Pământ, cu o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.
Cercetătorii au declarat că Sagittarius A*, în ciuda faptului că este mult mai aproape de sistemul nostru solar decât M87, a fost mai greu de fotografiat. Diametrul lui Sagittarius A* este de aproximativ 17 ori mai mare decât cel al Soarelui, ceea ce înseamnă că se află pe orbita solară a planetei Mercur, cea mai interioară. În schimb, diametrul lui M87 ar cuprinde în întregime sistemul nostru solar.
Partenerii noștri