• Cercetătorii elvețieni au dezvoltat exosuport menit să redea forța musculară persoanelor mobilitate limitată.
  • Denumit Myoshirt, dispozitivul imită forma mușchilor și funcțiile acestora.
  • „Costumul” este suficient de subțire pentru a fi purtat sub îmbrăcăminte.

O echipă de cercetători de la ETH Zurich, din Elveția, a creat un nou exosuport uimitor, conceput pentru a oferi purtătorului său un strat suplimentar de mușchi. Costumul este menit să le redea forța celor cu mobilitate limitată, iar primele teste arată deja un potențial ridicat, spun cercetătorii.

Acest „exomuscul purtabil” moale, denumit Myoshirt, detectează automat intențiile de mișcare ale purtătorului său și utilizează mecanisme de acționare pentru a elimina o parte din sarcină. Dispozitivul este, de asemenea, impresionant de discret. Cutia care adăpostește componentele electronice ale costumului cântărește doar 2,5 kg, în timp ce cămașa în sine este suficient de subțire pentru a încăpea sub haine.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Deși spitalele dispun de numeroase dispozitive de terapie bune, acestea sunt adesea foarte scumpe și greoaie”, a declarat Marie Georgarakis. Ea este fostă doctorandă la ETH Zurich și autoare a unei lucrări despre costum, publicată în revista Nature Machine Intelligence.

În experimente, costumul a reușit să crească semnificativ rezistența musculară

Echipa a condus un experiment cu 12 participanți. Dintre aceștia, zece nu aveau nicio deficiență fizică, o persoană suferea de distrofie musculară și una avea o leziune a măduvei spinării. Cercetătorii au constatat că exomusul le-a permis să țină brațele ridicate mult mai mult timp decât în mod normal.

În cazul participantului cu distrofie musculară, costumul a reușit să crească rezistența cu aproximativ 60 de procente. Persoana cu leziuni la coloană a putut să efectueze exerciții pentru o perioadă de trei ori mai lungă datorită costumului.

Cu alte cuvinte, primele rezultate sunt promițătoare. Iar echipa așteaptă deja cu nerăbdare să testeze Myosuit în lumea reală.

„În faza următoare, dorim să testăm prototipul nostru în afara laboratorului, în mediul natural al viitorilor purtători și să folosim rezultatele pentru a-l îmbunătăți în continuare”, a declarat Michele Xiloyannis, coautor, în comunicat.