• Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează foarte încet, dar sigur, de Pământ.
  • Experții au făcut această descoperire datorită panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969.
  • Oamenii de știință au descoperit că, în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent.

Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează foarte încet, dar sigur, de Pământ. Luna a fost folosită cu mult timp în urmă ca și calendar de civilizațiile umane antice, iar acum știm că Luna și Pământul sunt legate în mod intrinsec prin atracție gravitațională.

Dar acum, oamenii de știință au făcut descoperirea că Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,8 cm pe an, potrivit NASA. Experții au făcut această descoperire datorită panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969, permițând agențiilor spațiale să măsoare distanța dintre ele și Pământ.

Potrivit profesorului Joshua Davies de la Université du Québec à Montréal, cercetătorului asociat Margriet Lantink de la Universitatea din Wisconsin-Madison, precum și colegilor lor de la Universitatea din Utrecht și de la Universitatea din Geneva, noua descoperire poate fi intrigantă, dar este, de asemenea, un ghid slab pentru trecut”.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Asta pentru că, dacă Luna, care are o vechime de patru miliarde și jumătate de ani, s-ar fi deplasat în acest ritm pe tot parcursul existenței sale, s-ar fi ciocnit cu Pământul în urmă cu aproximativ 1,5 miliarde de ani. Cum noi suntem încă aici, este evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit experților, motivul pentru această derivă are de-a face cu ciclurile Milankovitch”. Ciclurile descriu modul în care mici schimbări în forma orbitei Pământului și a axei sale influențează cantitatea de lumină solară pe care o primim.

Aceasta, la rândul său, influențează tipul de climă pe care o avem și poate dicta perioade de vreme umedă sau uscată. Ciclurile Milankovitch au fost anterior responsabile pentru o perioadă de înverzire a deșertului Sahara și se știe că forțele lor au un impact asupra dimensiunii lacurilor de pe Pământ. Ciclurile Milankovitch și frecvențele lor determină, de asemenea, distanța dintre Pământ și Lună. Oamenii de știință au descoperit că, în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent, ceea ce înseamnă că ar fi existat 17 ore de lumină solară pe zi.