• Conform noii evaluări, se estimează că amendamentul de la Kigali va evita o încălzire globală de 0,3C până la 0,5C până în 2100.
  • Noile studii susțin evaluările anterioare, conform cărora reducerea emisiilor de substanțe care distrug stratul de ozon ar evita o încălzire globală sulimentară.
  • Substanțele chimice care s-au dovedit a diminua stratul stratosferic superior au fost interzise.

Stratul protector de ozon al Pământului este pe cale să se refacă complet”, potrivit unei noi evaluări susținute de Națiunile Unite. O evaluare științifică a constatat că, până în jurul anului 2066, în Antarctica, până în 2045 în Arctica și până în 2040 pentru restul lumii, nivelurile ar trebui să revină la nivelul din anii 1980.

Paul Newman, copreședinte al evaluării științifice, a declarat: În stratosfera superioară și în gaura de ozon vedem că lucrurile se îmbunătățesc.” În timp ce Meg Seki, secretar executiv al secretariatului pentru ozon al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a adăugat că raportul oferă vești fantastice”.

Oamenii de știință și apărătorii mediului au contribuit cu aceste ultime eforturi la succesul continuu al Protocolului de la Montreal din 1989, care a interzis 99% din substanțele care diminuează stratul de ozon. Intrat în vigoare după ce oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la o gaură” în stratul de ozon al Pământului, substanțele chimice care s-au dovedit a diminua stratul stratosferic superior au fost interzise.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Newman a explicat în continuare că cele două substanțe chimice principale care distrug” stratul de ozon – bromul și clorul – au încetat să mai crească”, iar nivelurile scad”, o altă dovadă a eficienței protocolului.
Într-o actualizare din 2016 a protocolului, cunoscută sub numele de amendamentul de la Kigali, țările au convenit să reducă treptat producția și consumul altor compuși despre care se știe că au un efect puternic asupra încălzirii globale.

Conform noii evaluări, se estimează că amendamentul de la Kigali va evita o încălzire globală de 0,3C până la 0,5C până în 2100. De asemenea, noile studii susțin evaluările anterioare, conform cărora reducerea emisiilor de substanțe care distrug stratul de ozon ar evita o încălzire globală suplimentară de 0,5C până la 1C până la jumătatea secolului.