• Un oraș antic uriaș a fost găsit în Amazon, ascuns de mii de ani de vegetația luxuriantă.
  • Descoperirea schimbă ceea ce știm despre istoria oamenilor care trăiesc în Amazon.
  • Casele și piețele din zona Upano din estul Ecuadorului erau conectate printr-o rețea uluitoare de drumuri și canale.

În timp ce știam despre orașele din ținuturile înalte ale Americii de Sud, cum ar fi Machu Picchu în Peru, se credea că oamenii trăiesc doar nomad sau în așezări minuscule din Amazon, scrie BBC.

„Acesta este mai vechi decât orice alt site pe care îl cunoaștem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar asta arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce este cultură și civilizație”, spune profesorul Stephen Rostain, director de investigații la National. Centrul de Cercetare Științifică din Franța, care a condus cercetarea.

„Se schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, probabil goale, care trăiesc în colibe și defrișează pământul – asta arată că oamenii antici trăiau în societăți urbane complicate”, spune co-autorul Antoine Dorison.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, iar oamenii au locuit acolo până la 1.000 de ani, potrivit arheologilor.

Este dificil de estimat cu exactitate câți oameni au trăit acolo la un moment dat, dar oamenii de știință spun că este cu siguranță în anii 10.000, dacă nu 100.000.

Arheologii au combinat săpăturile la sol cu o cercetare a unei zone de 300 km pătrați (116 mile pătrate) folosind senzori laser zburați pe un avion care ar putea identifica rămășițele orașului sub plantele și copacii denși.

„Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță mare, totul este conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant”, spune el, explicând că este mult mai greu să construiești un drum drept decât unul care să se potrivească. cu peisajul.

El crede că unele aveau un „înțeles foarte puternic”, poate legat de o ceremonie sau credință.

Oamenii de știință au identificat, de asemenea, drumuri cu șanțuri de ambele părți, despre care cred că erau canale care au ajutat la gestionarea apei abundente din regiune.

Au existat semne de amenințări la adresa orașelor – unele șanțuri blocau intrările în așezări și pot fi dovezi ale amenințărilor din partea oamenilor din apropiere.

Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale unui oraș în anii 1970, dar aceasta este prima dată când a fost finalizat un sondaj cuprinzător, după 25 de ani de cercetare.

Citește și