- Cu miliarde de ani în urmă, Marte a fost bombardată de asteroizi plini de gheață.
- Un nou studiu arată că acei asteroizi au adus și molecule relevante din punct de vedere biologic.
- Descoperirile ne-ar putea aduce mai aproape de a ne da seama dacă Marte a avut cândva viață.
În prezent un deșert roșu și pustiu, un nou studiu susține că Marte a fost cândva predominant albastră. Deși cercetătorii sunt de mult timp de acord că vecinul nostru roșu a conținut apă, cantitatea de apă a fost supusă dezbaterii.
Acum, un nou studiu a dezvăluit că, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, Marte era acoperită de oceane adânci de 300 de metri. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga speră că aceste descoperiri ar putea aduce omenirea cu un pas mai aproape de a răspunde la o întrebare vitală: a avut Marte vreodată viață?
Studiul estimează că oceanele acopereau întreaga planetă și ar fi putut avea o adâncime cuprinsă între 300 de metri și 1.000 de metri. Având în vedere că planeta are aproximativ jumătate din dimensiunea Pământului, profesorul Martin Bizzarro, de la Centrul pentru Formarea Stelelor și Planetelor, spune că, în comparație, există de fapt foarte puțină apă pe planeta noastră.
Potrivit profesorului Bizzarro, această apă a fost adusă pe Marte de asteroizi plini de gheață. Pe lângă apă, asteroizii înghețați au adus pe Marte și molecule relevante din punct de vedere biologic, cum ar fi aminoacizii.
Aminoacizii sunt folosiți atunci când ADN-ul și ARN-ul formează bazele care conțin tot ceea ce are nevoie o celulă. Profesorul Bizzarro a explicat: „Acest lucru s-a întâmplat în primele 100 de milioane de ani de pe Marte. După această perioadă, s-a întâmplat ceva catastrofal pentru viața potențială de pe Pământ. Se crede că a avut loc o coliziune gigantică între Pământ și o altă planetă de mărimea planetei Marte. A fost o coliziune energetică care a format sistemul Pământ-Lună și, în același timp, a eliminat toată viața potențială de pe Pământ”.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat un meteorit care are o vechime de miliarde de ani. Vorbind pentru MailOnline, profesorul Bizzarro a explicat că meteoritul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani și este acum „un fragment din crusta originală a planetei Marte”.
„Astfel, acesta înregistrează istoria bombardamentelor de pe planetă”, a explicat el.