- Cercetătorii BIO+ au dezvoltat o metodă agricolă pentru plantele care produc fotosinteză.
- BIO+ declară că electro-agricultura este cu 94% mai eficientă decât fotosinteza tradițională.
- BIO+: Testele cu „noua” fotosinteză au fost reușite și au dus la creșterea de roșii.
- „Plantele trebuie să se hrănească și ele se hrănesc prin intermediul acestui acetat care rezultă în mod natural din fotosinteza” spune Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de mediu.
Un studiu realizat de cercetătorii americani aduce o inovație care ar putea schimba fundamental modul în care cresc plantele. Noua metodă, numită „electro-agricultură”, folosește panouri solare pentru a transforma dioxidul de carbon și apa în acetat. Această substanță ajută plantele să crească fără lumina solară. Procesul este de patru ori mai eficient decât fotosinteza tradițională și permite o agricultură mai productivă, rezistentă la schimbările climatice.
Avantajele și provocările agriculturii fără lumină naturală
Electro-agricultura poate schimba agricultura, eliminând dependența de soare și permițând cultivarea plantelor în medii fără lumină. O astfel de inovație permite dezvoltarea unor sisteme agricole autonome, în spații închise, unde dioxidul de carbon și apa sunt transformate în nutrienți prin intermediul panourilor solare.
Poate România să adopte această tehnologie?
„Noi nu suntem pionieri încă, așteptăm să vedem ce fac celelalte țări super dezvoltate cum sunt Statele Unite, Japonia, Israel, Olanda, în acest sens. Și atunci vom avea și instalații necesare care să dezvolte creșterea plantelor pe timpul nopții. În momentul de față, noi avem un handicap major de a combate, de exemplu, seceta. Și seceta poate fi combătută prin instalații moderne, pe care încă nu le avem implementate în România”, adaugă Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de mediu.
Citește și
- Rusia a atacat pentru prima dată o navă comercială care transporta, prin Marea Neagră, grâu ucrainean către Egipt
- Cum să ai un somn odihnitor? Anumite obiceiuri sănătoase influențează modul în care dormi
- Ligia Deca ia măsuri contra bullying-ului în școli. Tema prevenirii violenței va fi discutată și în Școala Altfel