- Multinaționala spaniolă care se află în spatele planurilor neagă că caracatițele vor avea de suferit.
- Cursa pentru a descoperi secretul creșterii lor în captivitate durează de zeci de ani.
- Perspectiva creșterii intensive a caracatițelor a dus deja la opoziție: Legiuitorii din statul american Washington au propus interzicerea practicii înainte ca aceasta să înceapă.
Un plan de construire a primei ferme de caracatițe din lume a stârnit îngrijorări profunde în rândul oamenilor de știință cu privire la bunăstarea acestor creaturi celebre și inteligente. Ferma din Insulele Canare din Spania ar urma să crească anual aproximativ un milion de caracatițe pentru hrană, potrivit unor documente confidențiale consultate de BBC.
Advertisment
Acestea nu au fost niciodată crescute în mod intensiv, iar unii oameni de știință numesc „crudă” metoda propusă de sacrificare în apă înghețată. Multinaționala spaniolă care se află în spatele planurilor neagă că caracatițele vor avea de suferit. Documentele confidențiale ale propunerii de planificare ale companiei Nueva Pescanova au fost oferite BBC de către organizația de campanie Eurogroup for Animals.
Nueva Pescanova a trimis propunerea către Direcția Generală de Pescuit din Insulele Canare, care nu a răspuns la solicitarea BBC de a face comentarii. Pulpele capturate în sălbăticie cu ajutorul oalelor, a uneltelor și a capcanelor sunt consumate în întreaga lume, inclusiv în Marea Mediterană și în Asia și America Latină.
Recomandări
Cursa pentru a descoperi secretul creșterii lor în captivitate durează de zeci de ani. Este dificil, deoarece larvele mănâncă doar hrană vie și au nevoie de un mediu atent controlat, dar Nueva Pescanova a anunțat în 2019 că a făcut o descoperire științifică.
Perspectiva creșterii intensive a caracatițelor a dus deja la opoziție: Legiuitorii din statul american Washington au propus interzicerea practicii înainte ca aceasta să înceapă.
Planurile Nueva Pescanova relevă că caracatițele, care sunt animale solitare obișnuite cu întunericul, ar fi ținute în bazine cu alte caracatițe, uneori sub lumină constantă. Creaturile – specia caracatiță vulgaris – ar fi adăpostite în aproximativ 1.000 de bazine comune într-o clădire cu două etaje din portul Las Palmas din Gran Canaria.
Acestea ar fi ucise prin introducerea în recipiente cu apă menținută la -3C, potrivit documentelor. În prezent, nu există norme de bunăstare, deoarece caracatițele nu au fost niciodată crescute în scopuri comerciale. Cu toate acestea, studiile au arătat că această metodă de sacrificare a peștilor cu ajutorul „suspensiei de gheață” provoacă o moarte lentă și stresantă. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor afirmă că această metodă „duce la o bunăstare precară a peștilor”, iar Aquaculture Stewardship Council (ASC) – cel mai important sistem de certificare a fructelor de mare de crescătorie – propune o interdicție, cu excepția cazului în care peștii sunt asomate în prealabil.
Unele supermarketuri, printre care Tesco și Morrisons, au renunțat deja să mai vândă pește care a fost ucis cu gheață.
Partenerii noștri