• Un studiu a estimat că „muntele” mondial de electronice aruncate, numai în 2021, a cântărit 57 de milioane de tone.
  • Reciclarea deșeurilor electronice trebuie să se intensifice de urgență, deoarece extragerea metalelor prețioase de pe Pământ pentru fabricarea de noi gadgeturi nu este sustenabilă, spun oamenii de știință.
  • Un sondaj a sugerat că oamenii nu știu cum să se ocupe de propriile deșeuri electronice.

Reciclarea deșeurilor electronice trebuie să se intensifice de urgență, deoarece extragerea metalelor prețioase de pe Pământ pentru fabricarea de noi gadgeturi nu este sustenabilă, spun oamenii de știință, potrivit BBC.

Un studiu a estimat că „muntele” mondial de electronice aruncate, numai în 2021, a cântărit 57 de milioane de tone.

Societatea Regală de Chimie (Royal Society of Chemistry – RSC) spune că, acum, e nevoie de un efort global pentru a extrage aceste deșeuri, în locul exploatării Pământului.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Conflictele globale reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru lanțurile de aprovizionare cu metale prețioase.

RSC desfășoară o campanie prin care atrage atenția asupra caracterului lipsit de sustenabilitate al continuării exploatării miniere a tuturor elementelor prețioase utilizate în tehnologia de consum.

Aceasta subliniază faptul că tulburările geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina, au provocat creșteri uriașe ale prețului unor materiale precum nichelul, un element-cheie în bateriile pentru vehicule electrice.

Această volatilitate pe piața elementelor provoacă „haos în lanțurile de aprovizionare” care permit producția de electronice. Combinat cu creșterea bruscă a cererii, acest lucru a făcut ca prețul litiului – o altă componentă importantă în tehnologia bateriilor – să crească cu aproape 500% între 2021 și 2022.

Unele elemente-cheie sunt pur și simplu pe cale să fie epuizate, afirmă specialiștii.

Obiceiurile noastre de consum tehnologic rămân extrem de nesustenabile și ne-au lăsat în pericol de a epuiza elementele brute de care avem nevoie”, a declarat profesorul Tom Welton, președintele Societății Regale de Chimie, adăugând că aceste obiceiuri „continuă să agraveze daunele aduse mediului”.

Elemente din smartphone-uri, care ar putea fi epuizate în secolul următor:

  • Galiul: Folosit în termometre medicale, LED-uri, panouri solare, telescoape și are posibile proprietăți anticancerigene.
  • Arsenic: Folosit în artificii, ca agent de conservare a lemnului.
  • Argint: Utilizat în oglinzi, lentile reactive care se întunecă la lumina soarelui, îmbrăcăminte antibacteriană și mănuși pentru utilizarea cu ecrane tactile.
  • Indiu: Utilizat în tranzistori, microcipuri, sisteme de stropitori de incendiu, ca strat de acoperire pentru rulmenții cu bile din mașinile de Formula 1 și panouri solare.
  • Itriu: Utilizat în luminile LED albe, în lentilele camerelor de luat vederi și poate fi folosit pentru tratarea unor tipuri de cancer.
  • Tantal: Utilizat în implanturi chirurgicale, electrozi pentru luminile de neon, palete de turbină, duze de rachetă și capace pentru aeronave supersonice, aparate auditive și stimulatoare cardiace.

Avem nevoie ca guvernele să revizuiască infrastructura de reciclare și ca întreprinderile din domeniul tehnologiei să investească într-o producție mai durabilă”, a declarat profesorul Welton.

Consumatorii preferă tehnologiile mai durabile, dar aceștia nu știu încă ce să facă cu deșeurile electronice proprii

Un nou studiu realizat de RSC a evidențiat, de asemenea, o cerere tot mai mare din partea consumatorilor pentru tehnologii mai durabile. Într-un sondaj online realizat în rândul a 10 000 de persoane din zece țări, 60% dintre acestea au declarat că ar fi mai predispuse să treacă la un rival al mărcii lor preferate de tehnologie dacă ar ști că produsul este fabricat într-un mod durabil.

Sondajul a sugerat, de asemenea, că oamenii nu știu cum să se ocupe de propriile deșeuri electronice. Mulți respondenți au declarat că sunt îngrijorați de efectul asupra mediului al dispozitivelor nefolosite pe care le au în casă, dar nu știu ce să facă cu ele sau sunt îngrijorați de securitatea sistemelor de reciclare.

Elizabeth Ratcliffe, de la Societatea Regală de Chimie, a declarat pentru emisiunea BBC Radio 4’s Inside Science că mulți dintre noi „depozităm fără să vrem metale prețioase în casele noastre”.

Producătorii și comercianții cu amănuntul trebuie să își asume mai multă responsabilitate. Cum ar fi programele de preluare, ceea ce înseamnă că oamenii pot să își returneze produsele electronice la un comerciant cu amănuntul și să fie siguri că acestea vor fi reciclate în siguranță”, a declarat Ratcliffe.

Cantitatea de deșeuri electronice generate crește cu aproximativ două milioane de tone în fiecare an. Mai puțin de 20% dintre acestea sunt colectate și reciclate.