• Mineralele hidratate descoperite de robotul Chinei pe Marte sugerează că apa a fost prezentă pe suprafața planetei mai mult decât se credea anterior, scrie Reuters.
  • Se crede că pe Marte a fost apă până în urmă cu aproximativ trei miliarde de ani, când s-a încheiat a doua vârstă geologică a planetei.
  • Aproape toată apa de pe Marte este blocată în calotele sale polare, cu urme foarte mici în atmosfera subțire a planetei.

Mineralele hidratate descoperite de roverul robot al Chinei pe Marte într-un bazin vast despre care se crede că este locul unui ocean antic sugerează că apa a fost prezentă pe suprafața planetei mai mult decât se credea anterior. Precizează oamenii de știință chinezi, potrivit Reuters.

Potrivit unei analize a datelor trimise înapoi de roverul Zhurong, au fost detectate semne de apă în mineralele prelevate de acum doar 700 de milioane de ani, au spus oamenii de știință într-o lucrare publicată în revista Science Advances.

Se crede căpe Marte a fost apă până în urmă cu aproximativ trei miliarde de ani, când s-a încheiat a doua vârstă geologică a planetei, cunoscută sub numele de Epoca Hesperiană.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pe Marte încă nu există apă la suprafață

Solul care conținea mineralele pe care Zhurong le-a studiat avea o crustă tare care s-ar fi putut forma prin creșterea apei subterane sau gheața topită care s-a evaporat de atunci, au scris oamenii de știință chinezi.

Roverul chinez explorează vasta câmpie Utopia Planitia de la aterizarea sa pe planetă în mai anul trecut. Zhurong a parcurs aproximativ doi kilometri de la locul său de aterizare. De atunci, robotul continuă să culegă date despre teren.

În ultimii ani, datele provenite de la o sondă în orbita operată de Agenția Spațială Europeană au descoperit apă sub gheața polului sudic al planetei.

Aproape toată apa de pe Marte este blocată în calotele sale polare, cu urme foarte mici în atmosfera subțire a planetei.

Localizarea apei subterane este cheia pentru a determina potențialul de viață al planetei, precum și pentru a oferi o resursă permanentă pentru orice explorare umană.