• Un nou studiu evidențiază cât de mult ne afectează schimbările climatice copacii noștri.
  • Cercetarea evidențiază în continuare modul în care temperaturile în creștere de pe glob fac din ce în ce mai greu pentru copaci să „respire” și să prindă gazul care captează căldura.
  • Dacă se întâmplă acest lucru, atunci copacii ar putea elibera mai mult dioxid de carbon în atmosferă de pe tot globul.

Un nou studiu evidențiază cât de mult afectează schimbările climatice copacii. Potrivit unei noi cercetări, care a fost publicată recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, eficiența copacilor de a acționa ca filtre pentru dioxidul de carbon este în scădere, mai ales în climatele mai calde și mai uscate, scrie BGR.

Cercetarea evidențiază în continuare modul în care temperaturile în creștere de pe glob fac din ce în ce mai greu pentru copaci să „respire” și să prindă gazul care captează căldura, care ar putea extinde și mai mult problemele actuale de încălzire globală dacă nivelurile cresc prea mult.

De ce este aceasta o problemă?

Copacii îndepărtează de obicei dioxidul de carbon din atmosferă pentru a ajuta la producerea propriei lor creșteri. Cu toate acestea, în condiții stresante, ei eliberează mai mult din acel dioxid de carbon în atmosferă, un proces pe care îl numim fotorespirație.

Recomandări

TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK

Privind un set de date de țesut de copac, cercetătorii din spatele noului studiu au reușit să documenteze că rata fotorespirației este de până la două ori mai mare în climatele mai calde. Ca atare, se estimează că copacii din mediile în care temperaturile cresc vor începe încet să fie mai puțin eficienți.

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci copacii ar putea elibera mai mult dioxid de carbon în atmosferă de pe tot globul. Aceasta nu ar fi o problemă uriașă dacă nu am vorbi despre unul dintre cei mai mari combatanți naturali pe care trebuie să-i avem  în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citește și