• Soarele artificial creat în China a atins 120mil grade C pentru 1.056 de secunde.
  • Precedentul record data din mai când această temperatură a durat 101 secunde.
  • Între timp, în Franța se construiește cel mai mare reactor termo-nuclear.

Soarele artificial creat de China bate recordul de timp. Cercetătorii din China au reușit un nou record mondial cu al lor soare artificial. Timp de 1.056 de secunde au ținut pornit un reactor de fuziune nucleară, la o temperatură de 120 de milioane de grade Celsius.

Plasma din reactor a reușit să atingă pentru a doua oară această temperatură, de șapte ori mai mare decât cea a nucleului soarelui. Precedentul record data din luna mai când această temperatură a fost menținută pentru 101 secunde. Astfel, soarele artificial creat de China bate recordul secundelor la o anumită temperatură.

„Noaptea aceasta va fi una fără somn pentru noi toți care suntem aici, cu siguranță. După 10 luni de muncă intensă, am reușit să atingem o temperatură a plasmei de 120 de milioane de grade celsius. Aceste rezultate reprezintă o fundație puternică pentru țara noastră pentru a construi prima stație de fuziune energică din lume”, spune Song Yuntao, directorul Institutului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacă Institutul din China este primul care reușește o asemenea performanță, în Franța se construiește cel mai mare reactor de energie de fuziune din lume. Urmează să fie gata în 2025 și poate rezolva una dintre cele mai mari probleme ale omenirii: să producă energie verde care să ia locul celei din fosili. Astfel, poluarea va fi redusă iar schimbările climatice nu vor mai fi o bătaie de cap.

Este cel mai costisitor și complex proiect pe care l-a avut vreodată omenirea. Doar aparatul care reprezintă nucleul cântărește cât trei turnuri Eiffel. Iar costul va ajunge până la 25 de miliarde de dolari. Deși există și analiști cinici care spun că va costa 65 de miliarde de dolari.