• SpaceX, Voyager Space și Airbus colaborează pentru a lansa stația spațială privată Starlab cu ajutorul rachetei Starship, având ca obiectiv oferirea unei prezențe umane continue pe orbita joasă a Pământului.
  • Starlab este proiectată să preia rolul Stației Spațiale Internaționale, oferind servicii pentru agenții spațiale, cercetători și companii în spațiul comercial.
  • În ciuda provocărilor tehnice, cum ar fi viabilitatea rachetei Starship, companiile sunt optimiste în privința lansării cu succes a Starlab și a continuării explorării spațiale comerciale.

SpaceX a colaborat cu startup-ul Voyager Space și Airbus pentru a pune pe orbită o stație spațială privată, denumită Starlab, cu ajutorul unei singure rachete Starship, scrie The Byte.

Este un plan ambițios, iar companiile nu au anunțat încă o dată de lansare preconizată. Cu toate acestea, Starlab Space susține că este încrezătoare că își va putea lansa stația înainte de 2030, anul în care NASA intenționează să dezafecteze Stația Spațială Internațională.

Vestea vine după ce Voyager Space și Airbus au anunțat, la 9 ianuarie, înființarea companiei comune Starlab. Acum, cu sprijinul companiei spațiale private a lui Elon Musk, companiile speră să obțină un mare avantaj în drumul lor spre orbită.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

„Istoricul de succes și fiabilitate al SpaceX a determinat echipa noastră să aleagă Starship pentru a pune pe orbită Starlab”, a declarat Dylan Taylor, directorul executiv al Voyager Space, într-un comunicat de presă. „SpaceX este liderul de neegalat pentru lansări de mare cadență și suntem mândri că Starlab va fi lansat pe orbită într-un singur zbor de Starship”.

Orbital Lab 2.0

Starlab este menit să reia de unde a rămas ISS, oferind unei „baze de clienți globale de agenții spațiale, cercetători și companii” o „prezență umană continuă pe orbita joasă a Pământului”, potrivit comunicatului.

Cu toate acestea, întreaga întreprindere se bazează în întregime pe gigantica platformă de lansare Starship a SpaceX. După cum subliniază SpaceNews, datorită dimensiunilor sale considerabile – măsoară aproximativ 26 de metri în diametru – doar Starship este suficient de puternică pentru a ridica stația spațială pe orbită întreagă.

Cel puțin, acesta este planul pe hârtie. SpaceX nu a dovedit încă viabilitatea mega-platformei sale de lansare, iar cele două încercări de lansare orbitală de până acum s-au soldat cu explozii masive. Un al treilea test de zbor este programat pentru cândva în acest an.

Starship este, de asemenea, planificat să joace un rol esențial în eforturile NASA de a readuce astronauții pe suprafața Lunii în cursul acestui deceniu.

În ciuda unor obstacole considerabile care se vor ivi, SpaceX este optimistă în ceea ce privește lansarea Starlab.

„Soluția de lansare unică a Starlab continuă să demonstreze nu numai ce este posibil, ci și cum viitorul spațiului comercial se întâmplă acum”, a declarat într-o declarație Tom Ochinero, vicepreședinte senior al SpaceX pentru afaceri comerciale.

„Echipa SpaceX este încântată că Starship va lansa Starlab pentru a sprijini prezența continuă a umanității pe orbita joasă a Pământului, pe drumul nostru spre a face viața multiplanetară”.

Citește și