• NASA a contractat deja SpaceX pentru a dezvolta o versiune care poate juca un rol în programul său Artemis, pentru a aduce din nou astronauți pe Lună.
  • Aprinderea a durat doar câteva secunde, totul fiind fixat pe loc pentru a împiedica orice mișcare.
  • Starship va deveni cel mai puternic sistem de rachete operaționale din istorie.

Compania SpaceX a lui Elon Musk a efectuat un test cheie pentru noul său sistem uriaș de rachete, Starship. Inginerii au efectuat ceea ce se numește un foc static”, aprinzând simultan 31 din cele 33 de motoare de la baza segmentului inferior al vehiculului.

Aprinderea a durat doar câteva secunde, totul fiind fixat pe loc pentru a împiedica orice mișcare. Starship va deveni cel mai puternic sistem de rachete operaționale din istorie atunci când își va efectua zborul inaugural.

Acest lucru ar putea avea loc în următoarele săptămâni, presupunând că SpaceX este mulțumită de rezultatul testului de joi. Incendiul static a avut loc la instalația de cercetare și dezvoltare a SpaceX din Boca Chica, la granița dintre Texas și Mexic.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe Twitter, Elon Musk a declarat că echipa a oprit un motor înainte de test și că un alt motor s-a oprit singur, rămânând 31 de motoare aprinse în total. Dar, a adăugat el, au fost totuși suficiente motoare pentru a ajunge pe orbită”.

Chiar dacă nu a fost vorba de întregul contingent de motoare, a fost totuși remarcabil pentru numărul de motoare care au funcționat în mod concertat. Cea mai apropiată paralelă este probabil racheta N1 pe care sovieticii au dezvoltat-o la sfârșitul anilor 1960 pentru a duce cosmonauții pe Lună.

Aceasta avea 30 de motoare dispuse în două inele. Dar N1 a eșuat în toate cele patru zboruri și a fost în cele din urmă anulată. Boosterul Super Heavy al SpaceX, cu toate cele 33 de motoare moderne, ar trebui să producă cu aproximativ 70% mai multă forță de propulsie de pe rampa de lansare decât N1. Chiar și noua mega-rachetă a agenției spațiale americane Nasa, Space Launch System (SLS), care a zburat pentru prima dată în noiembrie, este eclipsată de capacitatea construită în Starship.

Musk are mari speranțe pentru vehicul. Antreprenorul vrea să îl folosească pentru a trimite sateliți și oameni pe orbita Pământului și dincolo de aceasta. NASA a contractat deja SpaceX pentru a dezvolta o versiune care poate juca un rol în programul său Artemis, pentru a aduce din nou astronauți pe Lună.

Musk se concentrează asupra planetei Marte. El are de mult timp ambiția de a ajunge pe Planeta Roșie, de a stabili așezări și, după cum spune el, de a face din oameni o specie multiplanetară”. El a vorbit, de asemenea, despre călătorii de la un punct la altul, ducând pasagerii dintr-o parte a lumii noastre în timp rapid.