• Nava spațială de 50 de metri înălțime se află deasupra rachetei Super Heavy.
  • Racheta nu a zburat niciodată în configurația sa completă, alimentată de prima etapă.
  • SpaceX prevede să pună în cele din urmă o navă pe orbită.

SpaceX intenționează să efectueze luni primul zbor de testare cu Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată, concepută pentru a trimite astronauți pe Lună și, eventual, dincolo de aceasta, relatează Economic Times.

Lansarea este programată să aibă loc la 7:00 dimineața de la baza extinsă din Texas a companiei spațiale private deținută de miliardarul Elon Musk. Orele de rezervă sunt programate mai târziu în cursul săptămânii dacă încercarea de luni este amânată. Agenția spațială americană NASA a ales capsula Starship pentru a-și transporta astronauții către Lună, ca parte a misiunii Artemis III, stabilită pentru sfârșitul anului 2025 cel mai devreme.

Starship constă dintr-o capsulă reutilizabilă care transportă echipajul și încărcătura și racheta de propulsie Super Heavy din prima etapă. Nava spațială de 50 de metri înălțime se află deasupra rachetei Super Heavy.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

SpaceX a efectuat o pornire de testare cu succes a celor 33 de motoare Raptor pe boosterul din prima etapă a Starship în februarie. Booster-ul Super Heavy a fost ancorat de sol în timpul testului de ardere, numit foc static, pentru a preveni ridicarea acestuia.

Racheta nu a zburat niciodată în configurația sa completă, alimentată de prima etapă. „Succes poate, entuziasm garantat!”, Musk a postat pe Twitter vineri seara. NASA va duce astronauții pe orbita lunară în noiembrie 2024 folosind propria sa rachetă grea numită Space Launch System (SLS), care a fost în dezvoltare de mai bine de un deceniu.

Starship este mai mare și mai puternică decât SLS. Acesta generează 17 milioane de kilograme de tracțiune, mai mult decât dublu față de rachetele Saturn V folosite pentru a trimite astronauții Apollo pe Lună.

SpaceX prevede să pună în cele din urmă o navă pe orbită și apoi să o realimenteze cu o altă navă, astfel încât să poată continua călătoria către Marte sau mai departe. Ideea unui lansator reutilizabil, strategia amplă a lui Musk, este reducerea prețului. Fiecare zbor Starship ar putea costa în cele din urmă „mai puțin de 10 milioane de dolari”, a spus el la începutul anului trecut.

Citește și: