- Specia de dihori cu picioare negre ar putea fi salvată.
- Prima femelă clonată ar putea aduce pe lume o serie de pui.
- Elizabeth Ann a fost clonată în urma prelevării unor celule ce au fost conservate.
Dihorii cu picioare negre ar putea fi salvați datorită clonării. Elizabeth Ann este primul specimen care a fost clonat și se încearcă înmulțirea acesteia.
Elizabeth Ann a ajuns la vârsta la care poate să se înmulțească, iar acest proces a început. Cercetătorii își doresc ca, în acest fel, să oprească specia dihorilor cu picioare negre să dispară, conform The Guardian.
Deși începutul este promițător, cercetătorii au spus că misiunea poate eșua, dacă masculul nu va fi unul blând. Reușita încercărilor depinde de cât de sănătoși vor fi puii. În prezent, Elizabeth Ann se află într-un centru de conservare de lângă Fort Collins, Colorado.
„Când vine vorba de dihorii cu picioare negre, scenariul de împerechere poate deveni un pic dur și nu vrem ca Elizabeth Ann să fie rănită. Ea este prețioasă„, a declarat Oliver Ryder, director de conservare genetică la grădina zoologică din San Diego, conform Observer.
Cum a apărut Elizabeth Ann în urma clonării
Elizabeth Ann este rezultatul unui țesut ce a fost prelevat de la o femelă de dihor cu picioare negre, în urmă cu zeci de ani în urmă. Celulele sale au fost conservate la Grădina Zoologică Înghețată din San Diego și injectate într-o femelă surogat.
Înmulțirea speciei a început în anul 1981, atunci când un fermier din Wyoming a descoperit o colonie de dihori cu picioare negre. Evenimentul s-a întâmplat, după ce, în urmă cu ceva timp, se credea că specia a dispărut. Biologii specializați în biologie sălbatică au preluat animalele și s-au preocupat de conservarea speciei.
Din cauza faptului că doar 7 dihori au supraviețuit și din cauza gradului de rudenie dintre ei, mutațiile care apar pun în pericol specia. Așadar, este nevoie de găsirea unui alt mascul, pentru ca planul să aibă un final fericit.