• Protecția de rapel împotriva COVID-19, varianta Omicron, durează aproximativ 10 săptămâni.
  • Aceasta ar putea însemna prezența dozei patru în 2022.
  • În SUA, majoritatea persoanelor imunocompromise pot deja să primească o a patra doză, la șase luni după a treia.

Doza booster oferă protecție împotriva variantei Omicron timp de aproximativ 10 săptămâni, conform unui nou studiu. Acest lucru ar putea însemna începutul vaccinării periodice, cel puțin pentru unii, notează Business Insider.

Protecția împotriva variantei Omicron scade cu până la 25% în 10 săptămâni, potrivit unor noi date din lumea reală – deși nu este încă clar dacă toată lumea va avea nevoie de doze suplimentare în 2022.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că protecția împotriva variantei Omicron a COVID-19 a scăzut de la 70% la 45%, după un rapel Pfizer. Asta în cazul în care primele două doze ar fi fost făcute tot cu serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În aceeași analiză publicată joi, agenția a constatat că eficacitatea rapelului Moderna asociat cu două doze de vaccin Pfizer s-a menținut la 70% până la 75% timp de până la 9 săptămâni, deși nu multe persoane din studi,u au fost în această ipostază, ceea ce ar putea afecta acuratețea rezultatelor.

Rezultatele sunt o „replică” a ceea ce s-a observat în Israel

În cazul celor vaccinați complet cu vaccinul AstraZeneca, eficacitatea rapelului a scăzut de la 60% la 35% cu un rapel Pfizer și la 45% cu un rapel Moderna, după 10 săptămâni, a precizat UKHSA.

Eric Topol, director al Institutului de Cercetare Translațională Scripps, a declarat joi pe Twitter că rezultatele din Regatul Unit sunt o „replică” a ceea ce s-a observat în Israel.

Miercuri, Israelul a devenit prima țară care a anunțat a patra doză în încercarea de consolidare a imunității împotriva Omicron, pentru cei mai vulnerabili la COVID-19, inclusiv persoanele cu vârsta peste 60 de ani și personalul din domeniul sănătății.

În SUA, majoritatea persoanelor imunocompromise pot deja să primească o a patra doză, la șase luni după a treia. Celor cărora li s-a administrat inițial vaccinul cu o singură doză de la Johnson&Johnson nu li se recomandă mai mult de două doze, conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor.

Dr. Mary Ramsay, șefa departamentului de imunizare de la UKHSA, a declarat pentru Independent că Regatul Unit nu se va „grăbi” să schimbe politica de vaccinare „până când nu vom avea mai multe informații”.

Unele persoane ar putea avea nevoie de încă o doză

Reprezentanții agenției au declarat că vor trece „câteva săptămâni” înainte ca protecția oferită de rapel să poată fi estimată, deoarece nu au fost multe persoane care s-au îmbolnăvit. „Cu toate acestea, pe baza experienței cu variantele anterioare, este probabil ca aceasta să fie substanțial mai mare decât aceste estimări”, notează UKHSA.

Adam Finn, membru al grupului de experți care consiliază guvernul britanic, a declarat vineri pentru postul de radio LBC că acest comitet va oferi recomandări „la un moment dat în noul an”.

Trebuie să vedem cum merg lucrurile în acest val și dincolo de el. Cred că este posibil să existe persoane care au primit rapelul mai devreme și care fac parte din grupurile vulnerabile, care ar putea avea nevoie de încă o doză – acest lucru nu a fost decis încă”, a spus el.

Pentru a ajunge la aceste cifre, cercetătorii britanici au comparat ratele de vaccinare la persoanele care au fost testate pozitiv pentru Omicron în urma unui test de laborator, cu cele care au fost testate negativ între 27 noiembrie – când au fost detectate primele cazuri de Omicron în Regatul Unit – și 17 decembrie. Persoanele care au călătorit în străinătate au fost excluse din analiză.

Între timp, experții au declarat că prioritar în combaterea Omicron este vaccinarea persoanelor care nu au fost încă vaccinate și administrarea de rapeluri la cât mai multe persoane.