• Ni se spune adesea că mersul a 10.000 de pași în fiecare zi este cheia unei vieți lungi și sănătoase. Dar este chiar așa pentru toată lumea? 
  • Oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts Amherst au calculat numărul de pași zilnici necesari pentru o viață lungă. 
  • Se spune că punctul de referință depinde într-adevăr de vârsta ta.

Oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts Amherst au calculat numărul de pași zilnici necesari pentru o viață lungă. 

Având în vedere că smartphone-ul și tehnologia poartă acum senzori de pași, tot mai mulți oameni urmăresc câți pași pe zi înregistrează. Cei care urmaresc numărul au analizat datele din 15 de studii care au implicat aproape 50.000 de oameni de pe patru continente. Ei spun că formula de 10.000 de pași pe zi, folosită în mod obișnuit, a apărut dintr-o campanie de marketing veche de zeci de ani pentru un pedometru japonez, fără nici o știință care să susțină impactul asupra sănătății.

Așadar, și-au propus să afle care este cu adevărat numărul potrivit de pași.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Dacă facem mai mulți pași pe zi ajută într-adevăr la scăderea riscului de deces prematur, arată rezultatele prezentate de Amanda Paluch, profesor, asistent, epidemiolog.

Dar la adulții peste 60 de ani, acest risc scade la aproximativ 6.000-8.000 de pași pe zi. De fapt, autorii raportează că mai mulți pași dincolo de acest punct nu au niciun beneficiu suplimentar asupra longevității.

Pentru persoanele sub 60 de ani, numărul optim crește la 8.000-10.000 de pași pe zi.

În mod interesant, cercetarea nu a găsit nicio asociere definitivă cu viteza de mers, dincolo de numărul total de pași pe zi.

Mersul zilnic poate duce într-adevăr la o viață mai lungă

Autorii studiului au combinat dovezile din studiile care au investigat efectul pașilor zilnici asupra mortalității de orice cauză în rândul adulților cu vârsta de peste 18 ani. Ei au grupat cei aproape 50.000 de participanți în patru grupuri comparative în funcție de pașii medii efectuați pe zi. Cel mai slab grup a avut în medie 3.500 de pași; al doilea 5.800, al treilea 7.800 iar al patrulea, 10.900 de pași pe zi.

Printre cele trei grupuri active care au făcut mai mulți pași pe zi, a existat un risc de deces cu 40%-53% mai mic, comparativ cu grupul care a făcut mai puțini pași.

Pașii sunt foarte ușor de urmărit cu ajutorul dispozitivelor de urmărire”, spune Paluch. „Este un instrument de comunicare atât de clar pentru mesajele de sănătate publică. Principala concluzie este că există o mulțime de dovezi care sugerează că mișcarea este benefică, în special pentru cei care fac foarte puțină activitate. Mai mulți pași pe zi sunt mai buni pentru sănătatea ta.

Studiul este publicat în revista Lancet Public Health.