• În cel mai recent studiu, cercetătorii au analizat date din anchete dietetice reprezentative la nivel național pentru a estima aportul de bază al UPF-urilor în funcție de sex și de grupa de vârstă.
  • Oamenii de știință au estimat proporția de decese totale care poate fi atribuită consumului de UPF și impactul reducerii aportului de UPF cu 10 %, 20 % și la jumătate în cadrul acestor grupe de vârstă.
  • Oamenii de știință subliniază, de asemenea, că UPF-urile sunt sărace în proteine și fibre și bogate în zahăr, grăsimi și sare adăugate.

Un nou studiu a descoperit o legătură alarmantă” între consumul tot mai mare de alimente foarte procesate, precum pâinea albă feliată și băuturile răcoritoare cu zahăr, și decesele premature, care pot fi prevenite.

Oamenii de știință au studiat ratele de deces în Brazilia în 2019 și au constatat că un consum crescut al acestor așa-numite alimente ultraprocesate” (UPF) a contribuit la peste 10% din totalul deceselor premature.

Cercetarea, publicată recent în American Journal of Preventive Medicine, a constatat că UPF-urile care conțin puține sau deloc alimente integrale în ingredientele lor au contribuit la aproximativ 57.000 de decese premature în țara sud-americană în acel an.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Oamenii de știință, inclusiv cei de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, spun că rezultatele sunt alarmante”, mai ales că brazilienii consumă mult mai puțin aceste produse decât cei din țările cu venituri mai mari.

Studiile anterioare de modelare au estimat povara economică și de sănătate a unor ingrediente critice, cum ar fi sodiul, zahărul și grăsimile trans, și a unor alimente sau băuturi specifice, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr”, a declarat coautorul studiului, Eduardo AF Nilson, într-o declarație.

Din câte știm, niciun studiu de până acum nu a estimat impactul potențial al UPF-urilor asupra deceselor premature. Cunoașterea deceselor care pot fi atribuite consumului acestor alimente și modelarea modului în care schimbările în modelele alimentare pot sprijini politici alimentare mai eficiente ar putea preveni bolile și decesele premature”, a declarat Dr. Nilson.

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările la cuptor ambalate, mesele gata preparate, pizza congelată, băuturile și cerealele zaharoase, sunt o parte obișnuită a dietelor moderne, dar un număr tot mai mare de studii le leagă de o serie de afecțiuni nefaste pentru sănătate, inclusiv obezitate, demență și cancer.