• Oamenii de știință au adunat zeci de mii de date înregistrate de stațiile GPS prin care arată cum se pot detecta cutremurele de mari dimensiuni.
  • Cercetarea are loc încă din 1970, când a apărut conceptul de prezicere a cutremurelor.
  • ShakeAlert, sistemul pentru Coasta de Vest a SUA, va folosi stațile GPS pentru cutremur.

Cutremurele mari ar putea fi detectate chiar și cu 2 ore înainte, conform unui raport publicat de revista Science. Cercetarea are loc deja de zeci de ani, având în vedere că din 1970 a apărut acest concept de prezicere a cutremurelor.

Plecând de la ideea că un cutremur are loc atunci când 2 bucăți din scoarța terestră acumulează stres și alunecă, cercetătorii au tot dezbătut dacă această ruptură are loc lent sau dintr-o dată.

Astfel ei au adunat datele înregistrate de stațiile GPS din apropierea zonei în care s-a produs cutremurele, care au surpsin mișcarea pământului la fiecare 5 minute, precizia fiind de câțiva milimetri, astfel, s-au găsit semne de mișcare foarte mici, care se resimt la 2 ore înainte ca un cutremur să aibă loc. Desigur, nu se aplică în toate cazurile. Forbim aici de zeci de mii de cutremure analizate, concluzia fiind că acestea pot fi într-adevăr previzibile.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Sunt necesare stații GPS pentru a detecta un cutremur

Studiul este în lucru, încă nu știm precizia, și nici dacă acest sistem, bazat pe GPS poate fi folosit. Cert este că pentru a detecta un semnal slab de alunecare, vorbind aici de o falie individuală, am avea nevoie de mai multe stații GPS, care să fie mult mai sensibile.

Dar cel mai bun test este practica, ShakeAlert, sistemul de avertizare pentru cutremur pentru Coasta de Vest a SUA, este pe cale să înceapă să folosească aceste date GPS. În curând vom afla dacă acestea vor avea un rezultat favorabil, și de abia după vom vorbi de fonduri care pe care SUA să le aloce pentru finalizarea acestui studiu.

Citește și