• În Siberia au fost descoperiți niște viermi care au supraviețuit aproximativ 46.000 de ani în condiții extreme de temperaturi scăzute.
  • Milenii mai târziu, viermii, dezghețați se mișcau din nou și au demonstrat oamenilor de știință că viața poate fi oprită.
  • Viermii, care au fost îngropați la aproximativ 130 de metri în permafrost, au fost readuși la viață prin dezgheț.

Într-o perioadă în care mamuții cutreierau Pământul, mai exact în urmă cu aproximativ 46.000 de ani, o pereche minusculă de viermi rotunzi a rămas blocată în permafrostul siberian, iar acum ei au fost găsiți vii de către oamenii de știință, scrie New York Times.

Descoperirea, publicată săptămâna aceasta în revista PLOS Genetics, oferă o nouă viziune asupra modului în care viermii, cunoscuți și sub numele de nematode, pot supraviețui în condiții extreme pentru perioade extraordinar de lungi, în acest caz zeci de mii de ani.

Ce spun cercetătorii

Folosind analiza cu radiocarbon, cercetătorii au stabilit că specimenele au fost înghețate între 45.839 și 47.769 de ani în urmă, în timpul Pleistocenului târziu. Viermii cu o lungime de aproximativ un milimetru au putut rezista la temperaturi extrem de scăzute intrând într-o stare numită criptobioză, un proces pe care cercetătorii de la institut au încercat să îl înțeleagă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Principalul mesaj sau rezumat al acestei descoperiri este că, în principiu, este posibil să oprești viața pentru o perioadă mai mult sau mai puțin nedeterminată de timp și apoi să o repornești”, a declarat Dr. Kurzchalia.

Citește și: