Studiu: Cutremurele mari ar putea fi detectate chiar și cu 2 ore înainte

Cutremurele mari ar putea fi detectate chiar și cu 2 ore înainte, conform unui raport publicat de revista Science. Cercetarea are loc deja de zeci de ani, având în vedere că din 1970 a apărut acest concept de prezicere a cutremurelor.

Plecând de la ideea că un cutremur are loc atunci când 2 bucăți din scoarța terestră acumulează stres și alunecă, cercetătorii au tot dezbătut dacă această ruptură are loc lent sau dintr-o dată.

Astfel ei au adunat datele înregistrate de stațiile GPS din apropierea zonei în care s-a produs cutremurele, care au surpsin mișcarea pământului la fiecare 5 minute, precizia fiind de câțiva milimetri, astfel, s-au găsit semne de mișcare foarte mici, care se resimt la 2 ore înainte ca un cutremur să aibă loc. Desigur, nu se aplică în toate cazurile. Forbim aici de zeci de mii de cutremure analizate, concluzia fiind că acestea pot fi într-adevăr previzibile.

Sunt necesare stații GPS pentru a detecta un cutremur

Studiul este în lucru, încă nu știm precizia, și nici dacă acest sistem, bazat pe GPS poate fi folosit. Cert este că pentru a detecta un semnal slab de alunecare, vorbind aici de o falie individuală, am avea nevoie de mai multe stații GPS, care să fie mult mai sensibile.

Dar cel mai bun test este practica, ShakeAlert, sistemul de avertizare pentru cutremur pentru Coasta de Vest a SUA, este pe cale să înceapă să folosească aceste date GPS. În curând vom afla dacă acestea vor avea un rezultat favorabil, și de abia după vom vorbi de fonduri care pe care SUA să le aloce pentru finalizarea acestui studiu.

Citește și

Exit mobile version