STUDIU. Lumina puternică îți poate îmbunătăți funcționarea creierului. Ce au descoperit cercetătorii

Un nou studiu arată că lumina puternică poate avea un impact semnificativ asupra funcționării creierului. Cercetătorii au descoperit că expunerea la niveluri ridicate de lumină poate îmbunătăți performanța cognitivă și vigilența, stimulând activitatea într-o regiune cheie a creierului, hipotalamusul. Cum?

Lumina puternică poate avea un impact mare asupra funcționării creierului, conform studiului publicat în revista eLife. Cercetătorii au descoperit că expunerea la niveluri ridicate de lumină poate stimula activitatea în hipotalamus, ceea ce poate îmbunătăți performanța cognitivă și starea de veghe.

Echipa de cercetare, condusă de Dr. Campbell de la Universitatea din Liège, Belgia, a recrutat 26 de tineri sănătoși pentru a efectua sarcini cognitive în timp ce erau expuși la diferite niveluri de lumină, variind de la întuneric complet la iluminare extrem de strălucitoare. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN), cercetătorii au analizat modul în care schimbarea nivelurilor de lumină a afectat activitatea în anumite regiuni ale creierului.

Activitatea în porțiunea posterioară a hipotalamusului a crescut odată cu nivelurile mai ridicate de lumină. Această creștere a fost asociată cu o mai bună funcționare cognitivă, în special în sarcinile de gândire și execuție. Interesant este faptul că activitatea în alte părți ale hipotalamusului, a scăzut cu mai multă expunere la lumină.

Totuși e nevoie încă de mai multe cercetari, pentru a înțelege pe deplin modul în care lumina îți poate afecta creierul.

Citește și

Exit mobile version