STUDIU: Numărul cazurilor de demență se va tripla în întreaga lume până în 2050

Numărul cazurilor de demență se va tripla în întreaga lume până în 2050. Până în acel an, peste 153 de milioane de persoane ar putea suferi de demență, în creștere de la 57 de milioane în 2019, avertizează experții. Creșterea preconizată se datorează în mare parte îmbătrânirii și creșterii populației.

Stilul de viață nesănătos contribuie, de asemenea, la acest fenomen, spun cercetătorii în revista The Lancet Public Health. Factorii de risc care trebuie abordați de urgență și care reprezintă peste șase milioane din creșterea preconizată includ ratele ridicate de fumat, obezitatea și diabetul, spun ei.

Studiul, care analizează 195 de țări, are ca scop să ofere guvernelor o idee despre resursele și sprijinul de care ar putea fi nevoie și despre acțiunile care ar putea fi utile. Demența este deja a șaptea cauză principală de deces la nivel mondial și una dintre principalele cauze de handicap și dependență în rândul persoanelor în vârstă.

Dar nu este o fatalitate. Cercetătorii atrag atenția asupra importanței îmbunătățirii accesului la educație în țările din întreaga lume și spun că cifra pe care au proiectat-o pentru 2050 a fost deja ajustată în jos cu 6,2 milioane de persoane, pe baza a ceea ce se așteaptă să se întâmple în acest domeniu.

Aceștia sunt mai puțin optimiști în ceea ce privește efectele obezității, ale glicemiei ridicate și ale fumatului și au luat deja în calcul un plus de șapte milioane de cazuri în 2050 legate de aceste cauze.

Renunțarea la fumat scade riscul de demență

Autorul principal, Emma Nichols, de la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate, de la Universitatea din Washington, SUA, a declarat: „Trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenirea și controlul factorilor de risc înainte ca aceștia să ducă la demență. Chiar și progrese modeste în prevenirea demenței sau în întârzierea progresiei acesteia ar aduce dividende remarcabile. Pentru a avea cel mai mare impact, trebuie să reducem expunerea la principalii factori de risc din fiecare țară. Pentru cei mai mulți, acest lucru înseamnă extinderea unor programe adecvate la nivel local, cu costuri reduse, care să sprijine o alimentație mai sănătoasă, mai multă mișcare, renunțarea la fumat și un acces mai bun la educație.”

Studiul prezice că numărul cazurilor va crește:

Exit mobile version