• Cercetătorii au examinat dacă modificarea expunerii la monoxid de carbon a fost însoțită de afectarea funcției vaselor de sânge.
  • La nefumători nu au existat diferențe în ceea ce privește markerii vasculari între cele trei perioade.
  • Cercetătorii au măsurat monoxidul de carbon expirat după o respirație profundă și markerii funcției vasculare.

Indicii bolilor vasculare sunt mai mari la fumătorii care poartă o mască chirurgicală în comparație cu perioadele în care stau fără mască, din cauza unei creșteri de două ori mai mari a monoxidului de carbon expirat și a afectării funcției vaselor de sânge.

Cercetarea, publicată în European Journal of Preventive Cardiology, a investigat nivelurile de monoxid de carbon expirat la fumători în timp ce purtau o mască în timpul orelor de lucru și le-a comparat cu nivelurile de monoxid de carbon în zilele libere fără mască.

Într-o a doua etapă, cercetătorii au examinat dacă modificarea expunerii la monoxid de carbon a fost însoțită de afectarea funcției vaselor de sânge.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

S-a constatat că la fumători, toți indicii vasculari erau mai mari în timp ce purtau o mască în comparație cu cei fără mască. La nefumători, nu au existat diferențe în ceea ce privește markerii vasculari între cele trei perioade.

Studiul sugerează că fumatul oricărui produs din tutun a devenit și mai periculos în timpul pandemiei COVID-19 din cauza necesității de a purta o mască timp de ore îndelungate, a declarat autorul studiului, profesorul Ignatios Ikonomidis de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Grecia.

Cercetările anterioare au arătat că afectarea funcției vasculare este legată de problemele cardiace și de moartea prematură.

Studiul s-a axat pe țigările tradiționale (combustibile) și pe țigările necombustibile, numite și produse din tutun heat not burn sau încălzite. Țigările necombustibile conțin tutun care este încălzit electronic la o temperatură mai scăzută decât o țigară cu combustie, eliberând un aerosol inhalabil care conține nicotină. Studiul nu a inclus țigările electronice (denumite și vaping) care încălzesc electronic un lichid care conține nicotină pentru a crea un aerosol care este inhalat.

Cercetătorii au măsurat monoxidul de carbon expirat după o respirație profundă și markerii funcției vasculare (viteza undei pulsului, indicele de creștere și tensiunea arterială sistolică centrală). Evaluările inițiale au fost efectuate dimineața devreme, după ce au dormit fără mască, pentru a obține valori după o perioadă lungă fără fumat.