STUDIU. Oamenii de știință australieni au făcut o descoperire semnificativă în tratamentul leucemiei

BOGOTA, COLOMBIA - APRIL 14: A group of Medical workers are seen working on the preparation of the placental blood pouch at the Public Umbilical Cord Blood Bank in Bogota, Colombia on April 14, 2021. Umbilical cord blood has been collected from donors to be used to try and cure leukemias, lymphomas, or aplasia. Leukemia patients are increasing in a high amount this year in Colombia, over half of them are children and more than four million patients are waiting for bone marrow transplants. The country has set up a placenta blood bank in Bogota as a proactive measure to fight leukemia. Juancho Torres / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Cercetătorii din Australia au anunţat că au înregistrat un progres în dezvoltarea de noi tratamente pentru un anumit tip de leucemie, potrivit agenţiei Xinhua.

În cadrul unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate vineri, cercetători de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) şi de la Centrul Oncologic Peter MacCallum au descoperit că leucemia acută mieloidă (LAM), un cancer agresiv al sângelui, poate deveni efectiv invizibilă pentru sistemul imunitar.

Prin inhibarea unei proteine cunoscute sub denumirea MHC clasa II, celulele canceroase pot evita detectarea şi pot împiedica sistemul imunitar să li se opună.

Echipa de cercetare s-a arătat optimistă că pot fi dezvoltate medicamente pentru reactivarea proteinei, permiţând sistemului imunitar să detecteze şi să elimine acest tip de leucemie.

,,Folosind tehnologia de ultimă oră de editare a genelor CRISPR, am reuşit să aflăm că un grup specific de proteine, numit complexul CtBP, a fost responsabil pentru dezactivarea MHC clasa II în cazul LAM şi a altor tipuri de cancer” , a declarat Marian Burr de la ANU, autoare principală a studiului, citată într-un comunicat.

,,Important de menţionat, am descoperit că inhibarea complexului CtBP prin utilizarea unor medicamente specifice a restabilit nivelurile de MHC clasa II şi a îmbunătăţit capacitatea celulelor sistemului imunitar de a distruge celulele tumorale” , a precizat cercetătoarea.

900 de australieni sunt diagnosticaţi cu LAM în fiecare an

Boala este mai frecventă la persoanele de 60 de ani şi peste această vârstă şi peste 70% dintre pacienţii adulţi mor în decurs de cinci ani de la diagnosticare.

În prezent, cea mai eficientă opţiune pentru LAM este transplantul de măduvă osoasă, însă până la 50% dintre pacienţi pot recidiva după procedură.

Burr a notat că aceste descoperiri ar putea ajuta, de asemenea, la tratarea pacienţilor cu alte tipuri de cancer.

,,Imunoterapia pentru cancer a fost extrem de eficientă în numeroase tipuri diferite de cancer, cu toate că rezistenţa la tratament rămâne o problemă fundamentală pentru unii pacienţi” , a spus ea.

Burr şi-a exprimat de asemenea speranţa că studiul ,,va ajuta la îmbunătăţirea eficacităţii imunoterapiei, în special în cazurile tipurilor agresive de cancer”.

Exit mobile version