• S-a constatat că bebelușii cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani folosesc mai mult de 50 de gesturi din repertoriul maimuțelor.
  • Cercetătorii au declarat joi că s-a constatat că participanții au reușit să interpreteze cu succes gesturile cimpanzeilor.
  • Fiecărui participant i s-a alocat în mod aleatoriu fie un joc video, fie videoclipuri cu un rând de context care descria ce făceau maimuțele înainte de gestul lor.

De la arătatul cu degetul la mișcări animate ale brațelor și la mișcări ale capului, oamenii folosesc în mod regulat gesturi pentru a însoți și a crea limbaj. Acum, s-a sugerat că oamenii pot înțelege, de asemenea, limbajul semnelor folosit de maimuțe, ceea ce înseamnă că oamenii ar putea păstra o înțelegere a comunicării maimuțelor de la strămoșii lor.

Maimuțele utilizează peste 80 de semnale pentru a comunica obiectivele zilnice, potrivit unui studiu publicat marți în revista PLOS Biology. Printre aceste gesturi se numără zgârietura mare și tare”, care înseamnă îngrijește-mă” – maimuțele fac acest gest pentru a-și îndepărta insectele sau murdăria de pe părul celeilalte. Cimpanzeii, care împărtășesc mai mult de 90% din gesturile lor, sunt cele mai apropiate rude vii ale oamenilor, potrivit studiului.

Gesturile lor au fost sugerate ca fiind un cadru important în evoluția limbajului uman, potrivit autorilor studiului, Kirsty E. Graham, cercetător la Școala de Psihologie și Neuroștiințe a Universității St. Andrews din Scoția, și primatologul Catherine Hobaiter, cercetător principal la Wild Minds Lab din cadrul universității.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

S-a constatat că bebelușii cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani folosesc mai mult de 50 de gesturi din repertoriul maimuțelor, au declarat cercetătorii. Prin urmare, s-a crezut că este posibil ca oamenii să fi păstrat înțelegerea trăsăturilor de bază ale gesturilor maimuțelor.

Cum funcționează?

Cercetătorii au folosit date de la 5.656 de participanți care au vizionat 20 de videoclipuri online care au fost decupate pentru a arăta un gest făcut de un cimpanzeu, dar fără răspunsul pe care acesta l-a declanșat. Participanților li s-a cerut să selecteze semnificația corectă a gestului din patru opțiuni posibile.

Cercetătorii au selectat 10 dintre cele mai comune tipuri de gesturi despre care s-a constatat anterior că conferă semnificație atât pentru cimpanzei, cât și pentru bonobo, pentru a le include în videoclipuri. Fiecare dintre acestea a fost însoțit de o ilustrație simplă a gestului pentru a ajuta spectatorii neexperimentați să identifice acțiunea din clipuri.

Fiecărui participant i s-a alocat în mod aleatoriu fie un joc doar video”, fie videoclipuri cu un rând de context care descria ce făceau maimuțele înainte de gestul lor. Graham a declarat joi că s-a constatat că participanții au reușit să interpreteze cu succes gesturile cimpanzeilor și ale bonobo cu o acuratețe de puțin peste 50% – dublu față de ceea ce se așteaptă din întâmplare. A existat un succes de până la 80% pentru unele gesturi specifice, cum ar fi lovitura de gură” (care înseamnă dă-mi mâncarea”) și zgârietura mare și tare”.

Această abilitate a fost încă prezentă în identificarea semnificației unor gesturi mai ambigue care aveau semnificații alternative, scuturarea obiectului” fiind singurul gest căruia participanții nu au reușit să atribuie nici semnificația primară, nici cea alternativă.

Faptul că participanții noștri au fost capabili să interpreteze semnalele primatelor completează descoperirile recente care sugerează că oamenii ar putea fi capabili să perceapă indicii afective în vocalizele primatelor”, au concluzionat autorii studiului.

Aceste gesturi sunt împărtășite de toate celelalte specii de maimuțe mari”, a declarat Graham pentru CNN, iar dacă oamenii le înțeleg, atunci pare a fi o abilitate gestuală a maimuțelor mari care ar fi fost folosită de ultimii noștri strămoși comuni”.